Aika mieletön metodi toimii rähisevälle pariskunnalle


Parisuhdeterapeutilla (Joachim Wigelius) on hyvin poikkeuksellisia harjoituskeinoja. Niitä testaavat Pia Runnakko (vas.) ja Nicke Lignell (oik.). Kuva: Henrik Schütt, Helsingin Kaupunginteatteri

Ruotsinkielisessä Lilla Teaternissa esitettiin viime syksyn ajan itävaltalaisen Daniel Glattauerin komediaa. Mainion näytelmän esitykset jatkuvat tänä keväänä samassa teatterissa samalla esiintyjäkaartilla. Ainoastaan kieli on vaihtunut suomeksi.

Mieletön metodi -näytelmän päärooleja esittävät Nicke Lignell ja Pia Runnakko. He rähisevät vakuuttavasti pariskuntana Valentinena ja Johannana.

Päähenkilöt ovat melko tavallinen pariskunta. He ovat olleet yhdessä vajaa 20 vuotta. On työkiireitä ja kaksi lasta. Mies on puhumaton, mutta vaimo on sitäkin puheliaampi.

Pariskunnan välit ovat tulehtuneet ja siksi he hakevat apua parisuhdeterapeutilta.


Jospa mieletön metodi auttaisi?Terapiassa pariskunta päätyy hempeästi keinumaan. Kuva: Henrik Schütt, Helsingin Kaupunginteatteri

Joachim Wigelius esittää vallan mahtavan roolin sekoilevana terapeuttina, joka osaa kuitenkin vetää oikeasta narusta. Terapia alkaa aika onnettomasti, sillä kaikki harjoitustilanteet johtavat riitaan ja huutoon.

Molemmat puolisot pysyvät tiukasti omissa mielipiteissään. Terapeutti turhautuu tilanteeseen ja väliajan jälkeen ottaa käyttöön mielettömän metodinsa. Jospa se auttaisi?

Näytelmä suorastaan pursuaa herkullisia tilanteita, jotka hersyttävät yleisöltä naurunpurskahduksia. Vaikka näytelmän on kirjoittanut itävaltalainen kirjailija, niin perisuomalaisia luonteenpiirteitä löytyy molemmilta puolisoilta.

Mies käyttää työhönsä liikaa aikaa ja vaimo keskittyy kenties liian paljon lapsiinsa. On puhumattomuutta ja syrjähyppyjä. Aiheet ovat siis yleisiä kaikkialla, universaaleja.


Näyttelijät nappivalintojaTerapeutti kehottaa vaimoa laittamaan kätensä nyrkkiin omaa sydäntään kuvaamaan. Miehen pitäisi saada se auki. Kuva: Henrik Schütt, Helsingin Kaupunginteatteri

Kaikki kolme näyttelijää ovat nappivalintoja. Useat naurut saa Wigelius terapeuttina, joka pyörii epätoivoisena lattialla. Aika epätavanomainen metodi kaiken kaikkiaan!

Näytelmän teema on tuttu monelle pitkässä parisuhteessa olevalle. Kriisissä ollaan, jos ei ole aikaa puhua, eikä toisen puhetta enää jaksa kuunnella.

Mieletön metodi on vallan oivallinen katsottava jokaiselle pariskunnalle. Näytelmä kärjistää, mutta se tarjoaa reseptin pitkään parisuhteeseen. Yksikään suhde ei toimi ilman sen jatkuvaa hoitamista.


Helsingin Kaupunginteatteri
Lilla Teatern
Yrjönkatu 20
00100 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :