Luonnon laki – veronkiertäjä hyvinvointivaltion hoidossa

Kolari sysää elämän raiteiltaRautala ottaa ensiaskeleitaan tuen varassa. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri, Tapio Vanhatalo

Yksityisyrittäjä Rautala joutuu kohtalokkaaseen auto-onnettomuuteen. Kolarissa käy aika pahasti ja hän joutuu vaativan ja pitkän leikkauksen jälkeen useiksi viikoiksi sairaalan osastolle.

Hän makaa varsin avuttomassa tilassa, kun aluksi kädetkään eivät tahdo toimia. Tyttärelle soittaminen vaatisi akrobaatin taitoja.

Rautala on kirjailija Kari Hotakaisen romaaniaan varten luoma hahmo. Karrikoitu hahmo on mielipiteiltään ja asenteiltaan suomalainen perusmies: asenteeltaan aluksi tiukka ja järkähtämätön.

Rautala on täysin fiktiivinen hahmo, mutta Hotakaisen romaani perustuu hänen omiin kokemuuksiinsa. Kirjailija vammautui vakavasti kohta neljä vuotta sitten onnettomuudessa.

Nyt Hotakaisen romaani on päätynyt myös näyttämölle. Romaanin kantaesitys oli Helsingin kaupunginteatterissa tammikuussa.


Tuska koskettaaRautalan vanhempien tarina on koskettavan kaunis. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri, Tapio Vanhatalo

Näytelmä käsittelee vakavia aiheita: yrittäjänä Rautala on jättänyt veronsa maksamatta ja saa sairaalassa nähdä ja kokea, mitä tapahtuu, kun valtion kassa tyhjenee.

Hoitajia vähennetään, jäljelle jääneet ylirasittuvat töistä, osastoja suljetaan ja vesi valuu katoista jopa potilaiden päihin. Karmaisevalla tavalla päähenkilö saa kokea, miten hyvinvointivaltio rapautuu, jos veroja ei makseta.

Pääosan esittäjä Pertti Sveholm hoiti vakuuttavasti Rautalan roolin. Hänen tuskanhuutonsa onnettomuudessa olivat traagisia.

Loppu roolista sujuikin sitten sängyssä maaten tai pyörätuolissa istuen liikuntarajoitteisena. Silti hän oli vahvasti läsnä koko näytelmän ajan.

Lisää koskettavaa ja riipaisevan surullista elämänvaihetta esittivät Matti Rasila ja Marjut Toivanen, Rautalan äiti ja isä. Äiti kärsi aivoverenvuodosta ja hänen miehensä toimi hänen omaishoitajanaan.

Äidin vessaistunto isän avustamana ja loppupuolen äidin ammeeseen horjuminen olivat niin riipaisevan koskettavia, että monen silmä varmasti kostui.


Kevennyksenä laululeikkiäRautala on karrikoitu suomalainen perusmies, jonka järkähtämättömyys aiheuttaa kipakoita riitoja. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri, Tapio Vanhatalo

Rajun ja rankan aiheen vastapainona näytelmässä piisasi huumoriakin. Nadja (Sanna-June Hyde), venäläinen toimintaterapeutti, sheikkasi mainiosti munamarakassien kanssa Huugi guugi -kappaletta potilaita vetreyttääkseen.

Potilaista Hulda (Marjut Toivanen) ja Niittymäki (Leena Rapola) huvittivat surkuhupaisine puheineen, joissa piili totuus. Myös Rautalan tumma huonekaveri Badu (Matti Leino) oli iloinen ja positiivinen veikko.

Luonnon laki oli täynnä ajankohtaista asiaa: näytelmä pistää miettimään, kuka ja millä rahalla potilaat hoitaa jatkossa, jos hyvinvointivaltiomme puretaan.


Helsingin Kaupunginteatteri
Pengerkadun näyttämö
Pengerkatu 11
00530 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :