Ravintola Nautical – hienoja makuja ja upeita maisemia


Ravintola

 


Ravintola Nautical sijaitsee samassa rakennuksessa Ahvenanmaan Merenkulkumuseon kanssa.

 Kävelymatkan päässä Maarianhaminan länsirannan laivaterminaalista sijaitsee ravintola Nautical. Ravintola on sijoitettu ovelasti Maarianhaminan Merenkulkumuseon toiseen kerrokseen. Ravintola ei turhaan mainosta itseään Ahvenanmaan parhailla maisemilla: Nauticalin ikkunoista avautuvat hienot maisemat museolaiva Pommerniin ja merelle.

Nauticalia voi hyvällä syyllä kutsua Ahvenanmaan Chez Dominiqueksi. Michelin tähtiä ravintola ei ole saanut, mutta sen sijaan se on päässyt Michelin opasta vastaavaan tämän vuoden White Guideen. Kirja listaa 250 pohjoismaiden parasta ravintolaa. Nautical on ainoa kirjan ahvenanmaalainen ravintola.

Ahvenanmaalla järjestettiin kesäkuun alussa Ahvenanmaan ravintolapäivät. Tapahtuma eroaa mantereella järjestettävistä ravintolapäivistä siten, että ruuan valmistaakin yksityishenkilöiden sijaan ravintolat. Tapahtuman ideana on tarjota makuelämyksiä edullisesti.

Tapahtumassa 20 eurolla saa kaksi ruokalajia valitsemastaan mukana tapahtumassa olevasta ravintolasta. Tänä vuonna mukana oli parikymmentä ravintolaa ympäri Ahvenanmaata. Pääosin mukana olevat ravintolat sijaitsivat Maarianhaminan keskustassa, mutta osa sijaitsi kauempana Ahvenanmaan muilla saarilla.

Illallinen

 


Nauticalin pääruuaassa oli maut kohdallaan: punakampelaa maustoi voimakkaanmakuinen piparjuuri.

 

Vierailimme kahden bloggaajan voimin Nautical-ravintolassa Ahvenanmaan ravintolapäivien aikana. Valitsimme tapahtumaa varten räätälöidyltä ruokalistalta voissa paistettua punakampelaa uusien perunoiden, punajuuren ja lantun kanssa. Annos oli maustettu piparjuurella, pavuilla, ruohosipulilla, sitruunaviipaleella ja tillillä.

Kaiken kaikkiaan annos oli aivan loistava. Annoksen makuja oli mietitty: punakampela sai mukavasti makua juureksista ja voimakkaanmakuinen piparjuuri toi annokseen kivan lisän. Ravintola painottaa keskittymistä yksityiskohtiin ja niitä annoksessa riittääkin. Erilaisia makuja ja suutuntumia oli lukuisia, mutta kokonaisuus oli varsin hallittu.

Nautical valitsee raaka-aineikseen ympäristöystävällisiä vaihtoehtoja vuodenajan mukaan ja suosii valinnoissaan lähellä tuotettuja raaka-aineita. Tämä näkyi myös ravintolapäivien jälkiruuassa: lämpimässä raparperikakussa, joka tarjoiltiin Nauticalin vaniljajäätelön ja mansikoiden kera.

Raparperi on luonnollinen valinta raaka-aineeksi alkukesästä, jolloin raparpereja on saatavilla runsaasti. Kanelia lukuun ottamatta jälkiruuan raaka-aineet ovat periaatteessa sellaisia, jotka voivat olla suomalaista alkuperää.

Jälkiruoka oli pääruuan tavoin aivan huippua. Annos oli kuin pieni taideteos: pyöreä jäätelöpallo koristi neliskulmaista raparperikakkua ja annoksen kruunasi pieni yrttioksa. Myös jälkiruuan maut olivat tarkkaan harkittuja: raparperi, mansikka ja vanilja sopivat yhteen varsin loistavasti.Jälkiruokana tarjoiltu raparperikakku oli kuin pieni, soma taideteos.


Muuta

 


Nauticalista avautuvat hienot maisemat merelle.

Poikkesimme ravintolaan hetken mielijohteesta. Ravintola on kuitenkin suosittu ja pöydän löytäminen kahdelle oli varsin haastava homma. Onneksemme olimme aikaisin iltapäivällä liikkeellä ja saimme asiakkaan pöydän, joka saapui vasta myöhemmin ruokailemaan. Pöytä kannattaa siis mielellään varata etukäteen.

Ravintolan asiakaspalvelu on huippuluokkaa. Asiakas huomioidaan yksilöllisesti ja saa vielä hymynkin kaupanpäälle. Myöskään tarjoilijoiden kielitaitoa ei voi moittia: puhuimme tarjoilijoiden kanssa ruotsia, suomea ja englantia. Pelkästään suomella ei ravintolassa välttämättä pärjää, sillä kaikki tarjoilijat eivät kieltä hallitse.


Ravintola Nautical
Hamngatan 2
22100 Mariehamn

Lisätietoja: www.nautical.ax

White Guidesta voit lukea lisää osoitteessa www.whiteguide-nordic.com ja Ahvenanmaan ravintolapäivistä löydät lisätietoja www.naringsliv.ax/kurser-evenemang/restaurangdagarna.


Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 19-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :