Kouvolan näytelmä Anu Pentikistä on teatterikauden timantti – Posiolainen muotoilija ansaitsee saada oman elämäntarinansa lavalle


Kouvolan Teatterin Anu Pentik -näytelmässä toimii niin tarina kuin lavastuskin. Valtavat kukkaset ja puut ovat kauniita. Kuva: TAVATON media.

Kouvolan Teatterin näytelmä Anu Pentikistä alkaa Anun lapsuudesta. Kuusankoskella isä oli Kymintehtaalla töissä ja äiti pyöritti kotia. Anun äiti oli taitava käsistään. Hän ompeli Anun kauniit vaatteetkin.

Anu itse oli valtavan mielikuvitusrikas pienestä pitäen. Hän keksi satuja ja tarinoita, joita näytteli tutuille. Hän oli myös taitava piirtämään ja ompelemaan. Kaikki kädentaidot tuntuivat hänelle helpoilta.

Anun onnellinen lapsuus sai surullisen päätöksen, kun hänen rakas äitinsä menehtyi kolmannen lapsen synnytykseen. Anu joutui näin jo pienestä asti huolehtimaan pienemmistä sisaruksistaan ja myös isästään.

Äidin kuolema, tikkaille nousu ja siluetin esittäminen kauniin musiikin soidessa taustalla on henkeäsalpaavan kauniisti esitetty. Siinä varmasti tulee monille pala kurkkuun ja silmäkulma kosteaksi.

Aikuistuttuaan Anu tahtoi pois Kuusankoskelta ja aloitti työt Siilinjärven parantolassa askarteluohjaajana. Käsistään kätevänä työ oli hänelle luontevan helppoa.

Paikkakunnan kesätansseissa Anu tutustui nuoreen Topi Pentikäiseen ja ei aikaakaan, kun he menivät naimisiin. Kahden lapsen synnyttyä Anu alkoi kyllästymään anoppiinsa ja päätti, että heidän on muutettava tarpeeksi kauas, ettei anoppi aina häiritse heidän rauhaansa.

Posiolla avautui Topille työpaikka ja perhe muutti Lappiin. Anu toimi hetken tuntiopettajana kansalaisopistossa, mutta kyllästyi olemaan enimmäkseen kotona. Hän päätti aloittaa oman yrityksen saatuaan pankista lainaa.

Yritys vei Anun mukanaan niin, ettei häntä pahemmin kotona näkynyt. Topi sai olla lapsille sekä isänä että äitinä. Yrityksen toiminnassa oli hetkiä, jolloin oli suuri vaara, että yritys menisi konkurssiin, mutta Anun päättäväisyydellä ongelmat ratkaistiin.


Ihastun pieneen Anuun



Nina Petelius-Lehto esittää hienosti äitinsä menettänyttä Anua. Taustalla siluettina piirtyy äitiä esittävä Annina Rubinstein. Kuva: TAVATON media.

Näytelmä Anu Pentikistä on tämän teatterikauden timantti! Jos et ole sitä vielä nähnyt, suosittelen sitä lämpimästi. Esitykset jatkuvat vielä huhtikuun loppupuolelle asti.

Näytelmä kertoo ajassa edestakaisin liikkuen uskomattoman elämäntarinan vahvasta, periksiantamattomasta naisesta, jolla on niin valtava vimma luoda savesta taidetta, että hänen täytyy käyttää yötkin siihen.

Liikutun ja ihastun pieneen Eeva Anneliin eli lempinimeltään Anuun, joka touhuaa mielikuvitusmaailmassaan ja jolle luominen kynällä tai ompelukoneella tuntuu sujuvan helponnäköisesti.

Elän hänen surussaan hänen menetettyään traagisesti äitinsä ja silitettyään äidin kettupuuhkaa viimeisen kerran. Hämmästelen, miten luontevasti Anu hoitaa pikkusisaruksiaan vauvaa olallaan hyssytellen.

Nuoren Anun vimma savea käsitellessä ja vauvaa synnyttäessä koskettaa. Hänen jaksamisensa uskoa taiteeseensa ja tuotteidensa menestymiseen on valtavan järkähtämätöntä. Ei saa puhuakaan jostain helpommasta, kuten tehtaan myymisestä pois.

Anu Pentikin työllistävä merkitys Posiolle on ollut vuosikymmenet valtavan suuri ja se on ollut niitä harvoja tehtaita, joissa tuotantoa ei ole siirretty halpatuontimaihin. Tämä on ollut tärkeä asia Anulle, joka on halunnut pitää keramiikkatuotteiden tuotannon kotimaassa.

Anu Pentik on nainen, joka jos kuka ansaitsee saada oman elämäntarinansa isolle lavalle.


Taattua, timanttista tavaraa



Pentik on kokenut monta aallonpohjaa. Esimerkiksi nahkavaatteiden tuotannosta luopuminen oli iso kolaus. Kuva: TAVATON media.

Näytelmässä on useita ihania roolisuorituksia. Ihailen erityisesti Nina Petelius-Lehdon rooleja Anuna lapsena ja vanhempana. Lapsi-Anu on suloinen touhuaja. Roolissa näkyy selkeästi Anun lahjakkuus pienestä pitäen.

Petelius-Lehto onnistuu loistavasti kuvaamaan pienen taitelijan alun lapsekkuuden ja samalla myös etevyyden sekä lopulta vastuullisen ”keinoäidin” koko perheelle äidin kuoltua. Pieni Anu on liikkuttava rusettipää paljain jaloin taaperellessaan, mutta jo tuleva taiteilija leikatessaan ystävänsä saappaista varret pois prinsessaleikkeihin sopivimmiksi.

Sama näyttelijä muuntautuu myös vanhaksi Anuksi. Roolihahmo on hämmästyttävästi oikean Anu Pentikin oloinen ja näköinen.

Lavalla on myös kolmas Anu, joka sijoittuu iältään lapsuuden ja vanhuuden välille. Häntä näyttelee Satu Lemola, joka loistaa luomisvimmassaan. Savea työstäessään ja lapsia synnyttäessään hän käyttää tätä voimaansa. Molemmat ovat erittäin vaikuttavia kohtauksia.

Ymmärrettävästi Anua pelottaa synnytys, sillä olihan hänen äitinsä kuollut synnytyksessä. Vimmalla, voimalla ja periksiantamattomalla raivolla hän synnyttää molemmat lapsensa ja ihmettelee synnytysten jälkeen elossa olemistaan.

Näytelmän lavasteet ovat komeat: valtavat kukkaset ja puut ihmeen kauniita. Saven työstäminen kankaita käyttäen on nerokas keksintö ja samaten synnytys. Kangas toimii synnytyksessä niin näkösuojana ja siitä kietaisemalla saadaan vauvakin aikaiseksi. Oivallista!

Näytelmä on kirjailija Eppu Nuotion taattua tavaraa, lajissaan timanttia.


Kouvolan Teatteri
Salpausselänkatu 38
45100 Kouvola



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :