Gabriel vie ikäneitojen sydämet Hämeenlinnassa – Teatteri tarjoaa ihanan toteutuksen klassikosta


Gabriel (Lasse Sandberg) on naistenmies ja huijari Mika Waltarin tarinassa. Hänen esikuvanaan pidetään todellista historiallista henkilöä, Ruben Auervaaraa. Kuva: Tommi Kantanen.

Pikkutyttönä tuli vanhempieni kanssa katsottua liki kaikki televisiossa esitettävät suomalaiset elokuvat, myös ne iki-ihanat mustavalkoiset, joita tehtiin suorastaan liukuhihnatyylillä sota-aikana ja vielä sen jälkeenkin.

Isoäitini oli aikoinaan Hämeenlinnassa harrastajateatterissa näyttelijänä. Oma äitini kehui olleensa katsomassa jokaisen näytöksen niin, että pystyi jo toimimaan isoäidilleni avustavana kuiskaajana, jos vuorosanat unohtuivat.

Tiettävästi myös Gabriel, tule takaisin! -näytelmä kuului harrastajateatterin ohjelmistoon. Nyt lähes 80 vuotta myöhemmin samaista näytelmää esitetään ammattilaisvoimin Hämeenlinnan Teatterissa.

Gabrielin tarina kuuluu sarjaan hupaisat ikivihreät komediat, ja se on nähty televisiossakin useasti. Vuoden 1951 elokuvassa esiintyivät legendaariset Tarmo Manni ja Ansa Ikonen.

Lähdin mielenkiinnolla katsomaan, millainen versio tästä niin ihanasta huijarista kertovasta näytelmästä on saatu aikaiseksi. Onko Gabrielia kenties tuotu enemmän nykyaikaan?

Onneksi näin ei ole tehty, vaan Gabriel ikäneitoineen on pidetty siellä ”vanhassa ajassa”, jolloin miesten housujen lahkeet olivat leveät ja naisilta rohkeinta, mitä he voivat keksiä, on avata ylin puseron napeista.

Näytelmä suorastaan kukkii sitä vanhaa patinaa, joka tekee siitä sen oikeanlaisen. Tänä päivänähän paljaan ihon näkeminen ei enää hätkähdytä ja muutenkin monet käytöstavat ovat muuttuneet.


Ikäneidot sekoavat huijaristaKristiina (kesk.) rakastuu ensitapaamisella Gabrieliin. Isosisko vaatii enemmän pohjustusta, sillä Gabrielin pitää vietttää yö sisaren kanssa. Kuva: Tommi Kantanen.

Näytelmä kertoo iki-ihanasta supliikkihuijari Gabrielista, jolla on ollut jo useita taidokkaita huijauksia ikäneidoilta, jotka ovat kokemattomia miessuhteissaan. Hän saa neidot rakastumaan itseensä ihanilla lupauksillaan ja avaamaan kukkaronnyörinsä. Rahat saatuaan hän häipyy nopeasti paikalta.

Näytelmässä Gabriel on löytänyt uuden uhrin, Kristiinan, jonka pään hän on sekoittanut heti ensitapaamisella. Nyt Gabriel on tulossa käymään Kristiinan luokse.

Kristiina asuu isosiskonsa Ulriikan ja siskontyttönsä Railin kanssa. Gabriel tulee taloon, sotkee ja hämmentää molemmat siskokset puheillaan ja rakkaudenjulistuksillaan niin, että liki sekoavat siskokset ovat valmiita mihin vain.

Nuorempi sisko on jo tappamassa isosiskoaan vain siitä ilosta, että perisi sisaren rahat tämän kuoleman jälkeen ja pääsisi Gabrielin kanssa naimisiin ja ostamaan Gabrielin lupaaman maatilan heille.

Sisarentytär Raili on ainoa, joka näkee Gabrielin lipevien puheiden läpi ja tajuaa tämän olevan huijari. Raililla on Gabrielille ehdotus, josta tämä ei voi kieltäytyä.


Raili työntää nokkansa joka paikkaanIkäneidot pitävät sisarentytärtä Railia palvelijanaan. Ulriikka ja Kristiina eivät tajua, että Raili haluaisi opiskella. Kuva: Tommi Kantanen.

Gabriel, tule takaisin! on ihana klassikkonäytelmä, jossa Lasse Sandberg esittää lipevää ja sanavalmista Gabrielia suvereeniin tyyliin. Hän on kuin ilmetty ikäneitojen huijaaja.

Sinikka Salminen Kristiinana ja Johanna Reilin Ulriikkana ovat ihanan höpsön hurahtaneita ikäneitoja. Varsinkin Johanna Reilin näyttelemä Ulriikka revittelee mahtavasti himokkaana vanhanapiikana. Peilin edessä mallailu aiheuttaa naurunpyrskähdyksiä.

Jane Kääriäinen Railina on ihanan terävä ja nokkela. Hän työntää nenänsä joka paikkaan ja näyttää lopussa ikäneidoille ja huijarille kaapinpaikan.

Hämeenlinnan Teatteri tarjoaa ihanan toteutuksen klassikosta ja herkulliset roolitukset. Suosittelen näytelmää nostalgisointiin!


Hämeenlinnan Teatteri
Keinusaarentie 5
13200 HämeenlinnaBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :