Komediassa lainataan vaimoa ja rahaa – Lainavaimo naurattaa kesäisessä Helsingin Tervasaaressa


Sami Lanki (vas.) on tavattoman ilmeikäs näyttelijä, eikä Timo Mann jää yhtään huonommaksi. Varsinkin loppukohtaus on hupaisa. Kuva: Tiina Takala.

Kivenheiton päässä Helsingin keskustasta on Tervasaari, koirien ja ihmisten kesäsaari. Siellä on yksi kaupungin pelkästään koirille varatuista uimarannoista. Ihmisille puolestaan on tarjolla ravintola ja kesäteatteri.

Saareen päästäkseen ei tarvitse edes istua lautassa, sillä Tervasaareen johtaa silta mantereen puolelta. Saaren luoteisosaan on rakennettu kivinen amfiteatteri, joka on pieni ja intiimi paikka esittää näytelmiä. Yleisö pääsee hyvin lähelle näyttelijöitä, sillä teatterissa on vain kolme riviä istuimia.

Tänä kesänä Teatteri Helsinki esittää Tervasaaressa espanjalaisen Jordi Galceran komediaa Lainavaimo. Kyseessä on erittäin suosittu näytelmä. Itse olen nähnyt sen jo kertaalleen aiemmin Lilla Teaternissa ruotsiksi.

Tervasaaressa komediaa esittää kaksi freelancenäyttelijää Sami Lanki ja Timo Mann. Miehet ovat melko tuntemattomia tähtiä, mutta se ei menoa haittaa. Kaksikko sopii rooleihinsa kuin nappi nenään.


Lainaneuvottelu laajenee kapitalismin kritiikiksi



Näyttelijöiden taustalla näkyy Tervasaaren amfiteatterin kiviset penkit. Teatteri tarjoaa istuinalustat ja vilttejä viileän sään varalle. Kuva: Tiina Takala.

Lainavaimossa on vain kaksi näyttelijää, mutta he ovat käytännössä koko ajan lavalla. Näytelmä perustuu rikkaaseen dialogiin. Näyttelijät puhuvat kuin papupadat.

Näytelmä saa alkunsa siitä, että Antti Virtanen tulee hakemaan pankista lainaa. Hän pyytää pientä summaa, mutta pankinjohtaja epäröi, kun miehellä ei ole lainkaan vakuuksia lainalle.

Sinänsä arkipäiväinen tilanne saa hullunkurisia piirteitä, kun Virtanen näkee pöydällä pankinjohtajan vaimon valokuvan. Lainanhakija uhkaa iskeä vaimon, jos hän ei saa pyytämäänsä summaa.

Juonessa ei ole siis kyse ainoastaan rahasta, vaan myös parisuhteesta. Dialogissa puhutaan paljon naisista, vaikka lavalla onkin vain miehiä.

Lainavaimo ei tyydy tarkastelemaan vain arkisia aiheita, vaan se laajenee koko pankkijärjestelmän kritiikiksi. Kapitalismi, pikavipit ja kulutuskulttuuri saavat kyytiä.


Verbaalista akrobatiaa



Sami Lankin esittämä lainanhakija tutkii pankinjohtajan vaimon kuvaa. Kuva: Tiina Takala.

Näyttelijät Sami Lanki ja Timo Mann pallottelevat omia tarjouksiaan. Lankin esittämä lainanhakija on aluksi altavastaajan asemassa, mutta hän onnistuu yllättämään ja nousemaan niskan päälle.

Näytelmä onkin varsinaista verbaalista akrobatiaa. Katsojalle tulee hiki jo sitä miettiessä, kuinka monta riviä dialogia näyttelijöiden on täytynyt opetella lähes kahden tunnin esitystä varten.

Sami Lankin lainanhakijan rooli tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia sooloiluun. Ne hän käyttääkin viisaasti ja saa yleisön tyrskähtelemään. Lanki on hyvin ilmeikäs näyttelijä ja hänen kutrinsa on kuin luotu naistenhurmaajan rooliin.

Timo Mannin pankinjohtajan rooli ei tarjoa yhtä paljon vapauksia, sillä johtajan pitää olla arvokas ja hillitty. Luonteenpiirteet kuitenkin karisevat näytelmän mittaan ja siihen perustuukin näytelmän hauskuus. Loppukohtauksessa sekä Mannilla että Lankilla on mahdollisuus revitellä.


Teatteri Helsinki
Tervasaari
00170 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :