Älä pukeudu päivälliselle -farssissa pääosassa ei ole ruoka, vaan rakkaus


Farssissa on luvassa intohimoa. Lopulta kukaan ei tosin tiedä, kuka on kenenkin salarakas. Kuva: Tom Röllich, Helsingin Kaupunginteatteri.

Farssin lähtökohta on harvinaisen herkullinen. Matti ja Linda ovat aviopari, joilla kummallakin on salasuhde. Kumpikaan ei tosin tiedä toisen syrjähypystä.

Salasuhteet tuskin koskaan paljastuisivat, jollei Matin puhelin sattuisi soimaan väärässä paikassa. Näin Lindalle selviää, että Harri on tulossa kylään. Harri oli pariskunnan häissä bestmanina ja juuri hän on Lindan salarakas.

Yksi puhelu saa aikaan yhteentörmäysten sarjan. Linda peruuttaa vierailunsa äitinsä luokse. Matti puolestaan on jo kutsunut oman salarakkaansa kylään. Paikalle on kutsuttu myös pitopalvelusta kokki.

Lopulta illallispöydässä syö viisi ihmistä, joista kukaan ei tiedä, kuka on on kenenkin salarakas. Valheen kiemurat kiertyvät aina vain tiukemmalle, eikä katsojakaan aina pysy täysin kärryillä suhteiden mutkista. Yön laskeutuessa farssi saadaan kuitenkin onnistuneesti pakettiin.


Louis Vuitton ja Coco ChanelNäyttelijä Katja Küttnerin esittämä pitopalvelun kokki osaa rahastuksen taidon. Yleisöä naurattaa se, että hän pyytää aina palveluksistaan 100 euroa. Kuva: Tom Röllich, Helsingin Kaupunginteatteri.

Älä pukeudu päivälliselle -farssi on Putouksen juontajana tunnetuksi tulleen Jaakko Saariluoman toinen ohjaustyö Helsingin Kaupunginteatteriin. Itse asiassa farssissa pääosassa ei ole kuitenkaan ruoka, vaan rakkaus.

Rakkaus saa hyvin erilaisia muotoja lavalla. On vakiintunutta parisuhdetta, salarakkautta ja rakkauden esittämistä.

Katsojalle tulee hyvin selväksi, että rakkaus ei ole lainkaan yksinkertainen ilmiö. Ihminen on intohimonsa vuoksi valmis laskemaan palturia niin paljon kuin ehtii.

Valehtelun takia päädytään mitä kummallisempiin tilanteisiin. Näytelmä tarjoileekin yleisölle yltäkylläisesti naurettavaa. Kerran yleisö innostuu jopa ylimääräisiin väliaplodeihin.

Areena-näyttämön lava ei salli suuria lavastespektaakkeleita, mutta lavastuksessa ovat pienet yksityiskohdat paikoillaan. Lavastus esittää Matin ja Lindan kesähuvilaa Fiskarsissa.

Pariskunta on varakas ja se näkyy myös lavalla. Seinäpalkit näyttävät ihan aidoilta hirsiltä ja kukkateema toistuu sekä ruukkukukissa että talon takaseinällä. Myös Louis Vuittonin käsilaukku viestittää varakkuudesta, puhumattakaan Coco Chanelin takista.


Mahdollisuus revitelläJoachim Wigelius saapuu lavalle vasta väliajan jälkeen. Hän näyttää aikamoiselta korstolta nahkatakissaan. Kuva: Tom Röllich, Helsingin Kaupunginteatteri.

Kaikkein hauskin hahmo on näyttelijä Katja Küttnerilla. Hän esittää pitopalvelun kokkia, joka vahingossa vetäistään mukaan parisuhdesoppaan.

Rooli tarjoaa Küttnerille mahdollisuuden oikein revitellä. Meheviä nauruja saa aikaan etenkin hänen tapansa esittää helsinkiläistä muotitietoista tyttöystävää.

Ei sovi myöskään unohtaa Joachim Wigeliusta. Hän on päässyt vaihteeksi suomenkieliseen näytelmään. Aiemmin hänet on nähty lähinnä Lilla Teaterissa.

Harmillisesti hänen roolinsa jää kuitenkin melko pieneksi. Hän pyörähtää vain väliajan jälkeen toisessa näytöksessä.


Helsingin Kaupunginteatteri
Arena-näyttämö
Hämeentie 2
00530 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 21-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :