Kultaisessa vasikassa keinotellaan rahaa tavalla millä hyvänsä


Ensimmäisen maailmansodan aikaan kaikesta on pulaa. Keinottelijat ovat kuitenkin onnistuneet vaurastumaan. Kuva: Mirka Kleemola.

Helsingin Kaupunginteatterin pienen näyttämön Kultainen vasikka on kuin nautinnollinen herkkupala. Näytelmässä on loistavat näyttelijät, upea puvustus ja mielikuvitukselliset lavasteet. Rekvisiittaa on pilvin pimein ja käsikirjoitus hersyvä.

Kirjailija Maria Jotunin vuonna 1918 valmistunut näytelmä kuvastaa ensimmäisen maailmansodan aikaa. On pulaa lähes kaikesta: rahaa, elintarvikkeita ja tavaraa ei ole tarpeeksi.

Keinottelu on nopea ratkaisu ongelmiin. Yhtäkkiä rahaa on paljon ja kaikkea mahdollista voi hankkia.

Tuoko raha ja keinottelu kuitenkaan mukanaan onnea? Saako moraalittomuudella rakkautta vai sumeneeko pää täysin rahan hankkimisen kiihkosta? Tästä näytelmä kertoo erinomaisesti.


Neiti suorasuu naurattaa



Näytelmä on yhdistelmä Suomen itsenäistymisen aikaa ja tätä päivää. Näyttelijä Helmi-Leena Nummelalla on päällään housupuku, joka tuskin oli naisilla kovin yleinen 1910-luvulla. Kuva: Mirka Kleemola.

Koko näyttelijäkaarti on vahva ja kokenut. Kaikkia en voi tässä erikseen kehua, mutta mainitsen muutaman heistä.

Näytelmän pääosaa esittänyt Vappu Nalbantoglu näytteli vakuuttavasti naista, jonka elämässä tärkein asia tuntui olevan raha. Avioliitto sai väistyä rahan tieltä.

Hänen äitiänsä loistavasti esittänyt Heidi Herala suorastaan sekoaa keinottelujensa ja rahantulon vuoksi.

Perheen kuopusta esittänyt Helmi-Leena Nummela oli uusi tuttavuus minulle. Hän teki riemastuttavimman roolin valloittavan pirteänä ja sanarikkaana ”neiti suorasuuna”. Yleisö pääsi moneen kertaan nauramaan hänen repliikkiensä aikana.

Petrus Kähkönen näytti monilahjakkuutensa niin sellistinä, laulajana kuin roolissaan konttoristina. Hän oli itse myös säveltänyt ja sovittanut näytelmään musiikkia.


Hymistely on loistava idea



Palvelijaa näyttelevä Ursula Salo kuuraa pääosaa esittävän Vappu Nalbantoglun korkokenkiä. Näytelmässä nähdään näyttäviä kenkiä ja vaatteita. Kuva: Mirka Kleemola.
Esitykseen tulee aina tietynlainen tyylikäs leima kun saa kuulla elävää musiikkia, eikä musiikki tule nauhalta.

Näytelmässä lauletaan ja soitetaan vain pätkiä Édith Piafin kuuluisasta kappaleesta Non, je ne regrette rien eli Ei, en kadu mitään. Siitä huolimatta kaikki kuultava musiikki on sykähdyttävän kaunista.

Näytelmän kenties upein osa oli se, kun näyttelijät lauloivat vuoronperään hymistellen pätkän Piafin kappaletta. Oli hykerryttävän ihanaa kuulla Heidi Heralan laulua. En muista kuulleeni hänen lauluaan aiemmin.

Jokainen näyttelijä esitti laulunpätkän omalla tyylillään. Kappaleesta tuli silloin välillä hauska, joskus naurettava ja toisinaan vakavakin. Loistava idea!

Kultainen vasikka on näytelmä, jossa on väriä ja tapahtumia kuin syksyn ruskan paletissa.


Helsingin Kaupunginteatteri
Eläintarhantie 5
00101 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :