Arvoituksellisia muunnelmia on sanataiteen juhlaa: yli kaksi tuntia puhetta rakkaudesta


Roolihahmot nauttivat näytelmän edetessä useita lasillisia konjakkia. Kuva: Aki Loponen.

Lavalla palaa yksi ainoa jalkalamppu ja levysoitin toistaa haikeaa Edward Elgarin viulusävelmää Enigmaa. Oikeastaan Enigma ei ole yksi sävellys, vaan siitä on peräti 14 erilaista muunnelmaa.

Säveltäjän kerrotaan sanoneen, että muunnelmien pohjalla on tunnettu laulu. Kukaan ei ole kuitenkaan onnistunut selvittämään sitä. Kun luulee pääsevänsä siitä jyvälle, sävelmä muuttuu jälleen tuntemattomaksi.

Samanlaista salaisuutta pyöritellään Helsingin Kaupunginteatterin näytelmässä Arvoituksellisia muunnelmia. Lavalla on kaksi norjalaista miestä Abel Znorko ja Erik Larsen. Heitä esittävät Heikki Kinnunen ja Ilkka Heiskanen.

Znorko on Nobel-palkinnon voittanut kirjailijanero. Hänen tuorein teoksensa kuvaa rakkautta hyvin intiimillä tavalla.

Kirjailija on eristäytynyt omaan huvilaansa Norjanmeren saarelle. Hän antaa poikkeuksellisen haastattelun paikallislehden toimittajalle Erik Larsenille.


Puhe kuin runoa



Kinnusen esittämä Abel Znorko on hyvin ristiriitainen hahmo. Toisaalta hän on intohimoinen rakastaja, mutta toisaalta yksinäisyydessään riutuva erakko. Kuva: Aki Loponen.

Arvoituksellisia muunnelmia on sanataiteen juhlaa. Heiskanen ja Kinnunen ovat käytännössä koko näytelmän ajan lavalla ja puhuvat lähes taukoamatta.

Dialogissa vilisee kielikuvia. Rakkaus onkin oiva aihe jutun juureksi. Näyttelijöiden puhe on melkein kuin runoa.

Ei voi kuin ihailla Heiskasen ja Kinnusen näyttelijäntaitoja! Näytelmä kestää yli kaksi tuntia, mutta näyttelijät haparoivat vain muutaman kerran vuorosanoissaan. Opeteltavaa tekstiä on varmasti ollut satoja sivuja.

Roolihahmot ovat yllättävän erimielisiä siitä, mitä rakkaus on. Znorkolle se on ruumiillista hekumaa. Larsenin mielestä se tarkoittaa yhdessäoloa ja välittämistä.

Näytelmässä edetään filosofisissa pohdinnoissa rakkauden ytimeen. Pohdinta itkettää ja naurattaa. Znorkolla on tapana sanoa, että totuus on karumpaa kuin valhe. Se pitää näytelmässä hyvin paikkansa.


Viiden teatterin yhteistyö



Näyttelijöillä on yllään hyvin arkiset vaatteet. Ne voisivat hyvin olla heidän omansa. Kuva: Aki Loponen.

Näytelmä on ranskalaisen kirjailijan Éric-Emmanuel Schmittin käsialaa. Helsingin Kaupunginteatterissa nähtävä versio on syntynyt viiden suomalaisen teatterin yhteistyönä. Näytelmä nähdään Helsingin lisäksi Hämeenlinnassa, Riihimäellä, Turussa ja Kuopiossa.

Yhteistyö tarkoittaa konkreettisesti sitä, että lavastus on suunniteltu Hämeenlinnan teatterissa ja se on toteutettu Kuopion kaupunginteatterissa. Myös puvustus, tarpeisto ja ääni- sekä valosuunnittelu ovat syntyneet samalla tavoin vastuita jakamalla.

Lopputulos on kuitenkin saumattomasti toimiva kokonaisuus. Näyttämö on sisustettu rikkaan miehen olohuoneeksi. Lavalla on nahalla päällystetty sohva ja työtuoli.

Ei sovi myöskään unohtaa konjakkikarahvia, josta Znorko ja Larsen alinomaan siemailevat.

Puvustus on tavattoman yksinkertaista ja pelkistettyä. Tuntuu aivan siltä kuin Heiskanen ja Kinnunen olisivat tulleet lavalle omat vaatteet päällään. He eivät rooliasuja edes kaipaa, sillä heidän molempien kokemus ja lavakarisma korvaavat vaatimattomat puitteet.


Helsingin Kaupunginteatteri
Studio Pasila
Ratamestarinkatu 5
00520 Helsinki



Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 21-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :