Viides Lava-ammunta osuu nauruhermoihin


Kuva: Mirka Kleemola, Helsingin Kaupunginteatteri

Lavalla on nainen, lehmäilmapallo ja maitotonkka. Ulla Tapaninen ei juuri rekvisiittaa tarvitse: kokenut koomikko-näyttelijä pystyy täyttämään tyhjän tilan nasevalla kielellään.

60-vuotias Tapaninen on tullut suomalaisille tutuksi lukuisista rooleistaan teatterissa, elokuvissa ja televisiosarjoissa. Monet yhdistävät hänen äänensä edelleen Muumimammaan.

Työvuosia onkin kertynyt näyttelijälle jo 40. Juhlavuottaan Tapaninen viettää työn parissa.

Vuorossa on viides Lava-ammuntaa -kiertue ympäri Suomea. Helsingissä kiertue viipyy aina joulukuulle asti Helsingin Kaupunginteatterissa.

Koomikon omintakeisesta huumorista kertovat hyvin hänen stand up -kiertueidensa tyylit. Vuodesta 1995 alkaen lavalla on nähty esimerkiksi sit down ja stay home -komiikkaa.


Vain elämää katsottu tarkkaan


Tuorein kiertue edustaa come back -huumoria. Esityksen alussa Tapaninen peruuttaa näyttämölle selkä edellä. Mitään muuta aloitusta ei voisi kuvitellakaan näytökselle.

Muista koomikoista poiketen Tapaninen hallitsee puhumisen lisäksi myös kehonkielen. Suun lisäksi koomikon kädet puhuvat äänetöntä kieltään selittäen samaa asiaa kuin suu.

Parhaimmillaan Tapaninen onkin hypätessään erilaisiin rooleihin, jolloin koko keho pääsee töihin.

Tapanisen huumorin aiheet kumpuavat arkisesta maailmasta. Koomikon puheista kuultaa myös ajankohtaisuus: ainakin edellisen päivän Vain elämää -musiikkiohjelman hän on katsonut tarkkaan.

Mikään tabu ei jää Tapaniselta käsittelemättä. Seksi, alkoholi, kuolema, maahanmuuttajat ja suomenruotsalaiset ruoditaan kaikki läpi. Hän ei pelkää myöskään ottaa kantaa kiistanalaisiin aiheisiin.

Kenties mehevimmät naurut kirvoittavat kapulakielinen HD-television käyttöohje ja kylähullun leiman saanut Paavo Väyrynen.


Kuva: Mirka Kleemola, Helsingin Kaupunginteatteri


Herkkä liipasinsormi


Ulla Tapanisen huumoriin tuntuvat mieltyneen erityisesti yli 50-vuotiaat, joita yleisössä on hyvin edustettuna. Hänen aihepiirinsä koskettavat kuitenkin nuoriakin.

Muumimammaan yhdistettyä Tapanista ei uskoisi ronskien juttujen kertojaksi. Sellainen hän kuitenkin on: häpeilemätön ja suorasukainen, joka ei kumartele ketään.

Tapanisen jutut etenevät aasinsiltoja pitkin aiheesta toiseen. Katsojasta vaikuttaa siltä, että koomikko työstää esiintyessään juttujaan juuri kohdeyleisölle sopiviksi.

Ammunta on hyvä termi kuvaamaan tyyliä: täysosumat nauruhermoihin kirvoittavat remakat naurut. Lopputulos on erinomainen. Siitä merkkinä voi pitää yleisön seisten antamia aplodeja.


Helsingin Kaupunginteatteri
Pengerkadun näyttämö
Pengerkatu 11
00530 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 20-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :