Komisario Palmun erehdys maksaa ihmishengen


Näytelmässä komisario Palmua näyttelee Mikko Kivinen. Joel Rinne puolestaan näytteli Palmua elokuvissa. Heidän roolihahmojaan yhdistää muhkeus – ja tietenkin viikset. Kuva: Henrik Schütt, Helsingin Kaupunginteatteri
 
Klassikon uudelleen sovitus on aina haaste ja hanke väistämättä kohtaa kritiikkiä. Ohjaaja ja kirjailija Joel Elstelä on kuitenkin tarttunut haasteeseen ohjatessaan Komisario Palmun erehdyksen Helsingin Kaupunginteatteriin.

Elstelällä on läheinen suhde Palmuun. Hän on kirjailija Mika Waltarin tyttärenpoika ja komisario Palmu kumppaneineen on puolestaan syntynyt Waltarin kynästä yli 70 vuotta sitten.

Palmu nähdään tänä syksynä ensimmäistä kertaa teatterin lavalla. Moni kuitenkin muistaa myös legendaariset Palmu-elokuvat, joissa päähenkilöä näytteli mainio Joel Rinne.

Samaa elokuvien henkeä on pyritty saamaan myös teatterisovitukseen. Alkuperäisistä näyttelijöistä kuitenkin suurin osa on jo kuollut, joten näyttelijäkaarti on mennyt täysin uusiksi.


Leikki koituu rikkaan miehen kohtaloksiOn tapahtunut murha! Insinööri Erik Vaara (Pekka Huotari) toteaa naisen kuolleeksi. Kuva: Henrik Schütt, Helsingin Kaupunginteatteri

Näytelmän pääroolin on saanut vastuulleen pitkän linjan komedianäyttelijä Mikko Kivinen. Hänen versionsa Palmusta on vielä Joel Rinnettäkin jäyhempi.

Kivisen rinnalla nähdään monia tunnettuja tähtinäyttelijöitä. Esimerkiksi Palmun apulaisten Kokin ja Virran rooleissa nähdään vahva kaksikko Risto Kaskilahti ja Iikka Forss.

Palmu kumppaneineen lähtee ratkaisemaan herra Bruno Rygseckin kuolemaa. Kuoleman piti olla täysin tapaturmainen, mutta aika pian komisariolle selviää, että kyse on murhasta.

Villiä elämää viettänyt Rygseck oli edellisenä iltana järjestänyt leikin: jokaisen osallistujan täytyi keksiä ovela rikos. Rygseck vie itse pisimmän korren keksimällä kaikkein pahimman synnin.

Leikki kuitenkin koituu hänen kohtalokseen. Joku miehen sukulaisista tai ystävistä on tappanut hänet. Jokaisella olisi myös murhaan motiivi.


30-luku loistaa puvustuksessaLeena Uotila tekee vahvan ja vaikuttavan roolin Bruno Rygseckin tätinä. Häntä tenttaa Kivisen esittämä Palmu. Kuva: Henrik Schütt, Helsingin Kaupunginteatteri
 
Komisario Palmun erehdys sijoittuu 1930-luvun Helsinkiin. Historiallisia maisemia ei elokuvassa nähdä, mutta sen sijaan paljon leveitä lahkeita, knalleja ja isoja solmioita.

Elokuvan näyttelijäkunta on hyvin miehinen, mutta joukkoon mahtuu muutamia naisia. Etenkin naisten asuissa on käytetty runsaasti mielikuvitusta: mekot, nahkasomisteet ja päähineet ovat kuin 30-luvun valokuvista.

Mukaan valitut naiset ovat nappivalintoja. Leena Uotila on saavuttanut yli 40 vuotta kestäneen uransa aikana esiintymiseen sellaisen varmuuden, jota ei voi kuin ihailla.

Myös nuoremmilla näyttelijäkollegoilla riittää runsaasti kokemusta. Vuokko Hovatta, Vappu Nalbantoglu ja Aino Seppo istuvat rooleihinsa loistavasti.


Helsingin Kaupunginteatteri
Arena-näyttämö
Hämeentie 2
00530 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 20-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :