Rakastetaan tietämättä mitään ja kuinkas sitten kävikään...


Samppanjalla on keskeinen rooli näytelmässä. Tässä sitä tissuttelevat Magdalena (Ursula Salo) ja Sebastian (Jouko Klemettilä). Kuva: Mirka Kleemola, Helsingin Kaupunginteatteri

Helsingin Kaupunginteatterin Rakastetaan tietämättä mitään -komediassa ollaan eriskummallisessa tilanteessa. Kaksi pariskuntaa ovat vaihtamassa keskenään asuntoja töidensä vuoksi.

Pariskunnat kohtaavat toisensa muuton tiimellyksessä. He eivät juuri voisi olla erilaisempia.

Eläintenhoitaja Magdalena ja hänen tietokonealan nörttimiehensä Roman tulevat Zürichista.

Toinen pariskunta on puolestaan saksalainen pariskunta Hannah ja hänen avomiehensä Sebastian. Hannah opettaa varakkaille pankintyöntekijöille oikeaa hengitystekniikkaa. Sebastian on varsin epäonninen kirjailijanalku.


Rakkaus hautautunut muuttolaatikkoonTietokonenörtti Roman (Ville Tiihonen) haluaa vaimonsa käyvän sata-asteisessa cryoboxissa jäädyttämässä selluliittejaan. Cryoboxin nestemäinen typpi ei ole leikkikalu. Kuva: Mirka Kleemola, Helsingin Kaupunginteatteri

Pariskunnat eroavat toisistaan paljon, mutta eriparisia ovat myös pariskunnat. Roman on kiinnostunut ainoastaan koneista, eikä huomaa lainkaan vaimonsa alkoholiongelmaa. Hannah taas joutuu elättämään miehensä, joka ei saa kirjailijana aikaan mitään muuta kuin esipuheita.

Kummallakin pariskunnalla rakkaus on tainnut hautautua jonnekin muuttolaatikoiden uumeniin.

Kun Magdalena ja Roman saapuvat toisen pariskunnan kotiin tavaroineen, ensimmäiseksi ongelmaksi tulee wlan-tunnus, jota ei löydy tähän hätään mistään. Tietotekniikka ei ole kirjoja rakastavan Sebastianin vahvuus. Hän uskoo enemmän kynään ja paperiin.

Alkaa vauhdikas komedia, jossa ei sanoja säästellä, kuten ei myöskään samppanjaa ja vanhaa pistoolia. Näytelmässä isoissa rooleissa ovat myös kirjat, eriskummallinen cryobox ja kaksi mehustinta.


Klemettilä puhuu kuin papupataHannah (Laura Alajääski) pakkaa tavaroita muuttoa varten. Sebastian (Jouko Klemettilä) vastustaa muuttoa viimeiseen asti. Kuva: Mirka Kleemola, Helsingin Kaupunginteatteri

Näytelmä oli pullollaan hupaisia tilanteita ja oivaltavia sanoja. Ei voi kuin ihailla Jouko Klemettilän verbaaliakrobatiikkaa. Hän näyttelee aloittelevan kirjailijan Sebastianin roolin.

Puhetta tulee kuin papupadasta, puhumattakaan hänen ilmeistään. Hänen kasvonsa ilmentävät niin selkeästi tunteet. Kieltämättä tämä oli Klemettilän näytös alusta loppuun.

Ville Tiihonen esittää nörtti-Romanin osan loistavasti. Ei voinut kuin nauraa hänen tietotekniikkapuheelleen, jossa vilisi termistöä ja laitteiden lyhenteitä.

Viime syksynä kaupunginteatterin Taju-näytelmässä upeasti esiintynyt Ursula Salo esittää erinomaisesti Magdalenaa. Viinaan menevä roolihahmo kärsii paniikkikohtauksista.

Laura Alajääski on minulle uusi tuttavuus, vaikka hän on näytellyt jo useita vuosia Helsingin Kaupunginteatterissa. Hän tekee roolinsa Hannahina uskottavasti ja vahvasti.

Näytelmän lavastus on yksinkertainen ja juoneen sopiva kirjahyllyineen ja ovineen. Loppupuolen tähtitaivas on satumaisen kaunis.


Helsingin Kaupunginteatteri
Pengerkadun näyttämö
Pengerkatu 11
00530 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :