Mestari – näytelmä viskistä ja oppipojasta

Yhden teoksen ihme



Mestarin päärooleissa nähdään Iikka Forss (vas.) ja Taneli Mäkelä. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri, Tapio Vanhatalo

Viski. Se on Mestari-näytelmän ydin. Benjamin Rubin on parhaat päivänsä nähnyt vanha näytelmäkirjailija. Hän loi nuoruudessaan yhden mestariteoksen, mutta sen jälkeen ei ole oikein syntynyt mitään sen veroista.

Rubin kutsutaan taidesäätiön mentorointihankkeeseen. Tarkoituksena on auttaa lupaavia nuoria kirjailijoita kehittymään entistä paremmiksi.

Kirjailijanalku Martin Wegner odottaa mentoroinnilta paljon. Hän saa kuitenkin huomata, että auttamisessa on lähinnä kyse viskistä ja muista epäolennaisuuksista.

Mestari on ristiriitaisia ajatuksia herättävä teos. Esitys ulottaa lonkeronsa laajalle: se pohtii taiteen ja laajemmin kulttuurin syviä kysymyksiä. Kuka on taiteilija? Mikä on taideteos? Kenellä on oikeus arvioida taidetta?

Samalla se pyörii hyvin arkisissa aiheissa ihmissuhteiden, alkoholin ja rahan ympärillä.

Esityksessä edetään kahdella eri aikatasolla: menneisyydessä ja tulevaisuudessa. Näiden kahden välillä on suuri ristiriita. Tulkinta ulkoistetaan katsojalle: päätä itse, mitä uskot.


Vaikea pala purtavaksi



Jouko Klemettilä on mainio taidesäätiön humoristisena työntekijänä, joka yrittää loppuun asti pitää lankoja kasassa. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri, Tapio Vanhatalo


Ohjaaja Kari Heiskanen on ottanut käsiteltäväkseen hyvin haastavan Daniel Kehlmannin näytelmän. Kevyistä komedioista tai synkistä tragedioista eroten Mestarissa käydään läpi koko tunteiden skaala.

Yhtenä hetkenä näyttelijät karjuvat raivon vallassa toisilleen. Toisessa kohtauksessa leiskuaa puolestaan lempi.

Näytelmän esiintyjäryhmä koostuu nimekkäistä näyttelijöistä. Päärooleissa nähdään Taneli Mäkelä ja Iikka Forss.

Näytelmän tähdeksi nousee kuitenkin sivuroolissa nähtävä Jouko Klemettilä. Hän on näytelmän valopilkku ilmeikkäänä taidesäätiön työntekijänä.


Yhteenveto



Näytelmässä tunteet vaihtelevat laidasta laitaan. Välillä ollaan lemmen vietäminä. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri, Tapio Vanhatalo

Mestarin jälkeen olo on pöpperöinen. On vaikea sanoa, mitä siitä pitäisi ajatella. Se herättää enemmän kysymyksiä kuin antaa vastauksia.

Näytelmän vahvuus piileekin siinä, että se herättelee ajattelemaan. Mestarin teemat tulevat esille keskusteluissamme vielä pitkän aikaa näytelmän jälkeenkin.


Helsingin Kaupunginteatteri
Pengerkadun näyttämö
Pengerkatu 11
00530 Helsinki

Lisätietoja: www.hkt.fi/ohjelmisto/play.php?name=msta&lang=fi


Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 19-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :