Minna Koskelan jutusteleva tyyli koukuttaa Riihimäellä – Luolanainen-monologi nostaa esille miehen ja naisen erilaisuuden


Luolanainen-monologi yhdistää kivikauden ja tämän päivän. Siinä nostetaan esille miehen ja naisen eroavaisuudet. Kuva: Nils Krogell.

Pimeässä tammikuisessa ankeudessa saamme kuulla ja nähdä piristävän annoksen naisen elämää kivikaudesta tähän päivään asti Minna Koskelan ammattitaidolla ja rutiinilla esittämänä. Koskela esittää parhaillaan Riihimäen Teatterissa Luolanainen-monologia. Esityksiä on myös Helsingissä Aleksanterin teatterissa.

Vajaan parin tunnin aikana saamme kuulla luolanaisen parisuhteesta, Minnan ”omasta” jo 20 vuotta kestäneestä parisuhteesta ja siitä, miksi mies ja nainen ovat niin erilaisia. Jo aiemminhan on tiedetty, että mies on Marsista ja nainen Venuksesta.

Tämä näytelmä kertoo erilaisuuden johtuvan siitä, että mies on metsästäjä ja nainen keräilijä. Näinhän on ollut jo kivikaudesta saakka.

Tänä päivänä sen näkee muun muassa siitä, että mies siivotessaan pöydän vetää kaikki roinat pöydältä sen kummemmin tavaroita katsomatta suoraan lipaston laatikkoon, kun taas nainen menee ja kaataa laatikon sisällön takaisin pöydälle ja järjestelee kaikki tavarat oikeille paikoilleen.

Saamme seurata hupaisia 20-vuotishääpäiväjuhlien valmisteluita ennen vieraiden tuloa. Miehen pitää siivota sillä aikaa, kun Minna käy kaupassa tehdäkseen kanapeetä vieraille.

Kaupasta tullessa kotoa löytyy mies katsomasta televisiota, eikä Minnan mielestä mitään siivousta ole tehty. Miehen mielestä siivous on hoidettu, sillä onhan keskeltä lattiaa vedetty roinat pois seinän vierustoille. Tuloksena on Minnan itkua ja raivoa.


Nainen puhuu päivässä 20 000 sanaaMinna Koskela pyörittää sujuvasti näytelmää, vaikka onkin lavalla aivan yksin. Kuva: Nils Krogell.

Miehen ja naisen välistä eroa kertoo näytelmässä useakin hupaisa kohtaus. Minna haluaa tietää, näyttääkö takamus liian isolta uusissa housuissa. Mies telkkarin äärestä vain murahtelee myöntyvästi sanoo Minna mitä tahansa peffastaan tyyliin:

Minna: ”Onko tää takamus liian iso näissä housuissa?”
Mies: ”Mjoo.”
Minna: ”Onko tää takamus liian pieni näissä housuissa?”
Mies: ”Mjoo.”

Kun Minna huomaa, ettei puoliso oikeastaan edes kuuntele häntä, hän kiljahtaa: ”Sun Audi palaa pihassa!” ja johan miehelle tulee kiire.

Kesäiset grillibileet menevät nais- ja miesryhmissä. Naiset silppuavat grilliin kasviksia ja miehet grillaavat lihoja ulkona. Naiset rupattelevat niitä näitä ruoanvalmistuksen yhteydessä. Aina kun joku naisista lähtee hetkeksi pois ryhmästä viemään kasviksia ulos grilliin, sisälle jääneet ryhtyvät kommentoimaan poistunutta ja tämän nuutunutta ulkomuotoa.

Pihalla miesporukka seistä töröttää grillin ääressä varsin mykkänä. Ainoat kommentit tulevat grillistä, sen tuotemerkistä ja muista ulkona olevista laitteista.

Näytelmässä saammekin kuulla, että nainen puhuu 20 000 sanaa päivässä, kun mies vain vaivaiset 7 000. Loppukaneetti näytelmässä on, että oli mies sitten metsästäjä tai vaikka Marsista, niin on se vaan ihana, kiltti, avulias ja komeakin. Ei sitä ilman vaan enää osaisi olla.


Minnan jutustelu koukuttaaLuolanaisen huumori uppoaa hyvin yleisöön. Kuva: Nils Krogell.

On mahtava taito pitää katsojat hyppysissään ihan yksin lavalla ollessaan. Ei se jokaiselta onnistu, mutta Minna Koskelan jutustelevaan tapaan koukuttuu heti.

Tylsää hetkeä ei näytelmässä ole, vaan aika hurahtaa liiankin nopeasti yleisön nauraessa ja väliaplodeilla kiittäessä mainioita kohtia näytelmässä. Itseäni on aika vaikea saada nauramaan ja yllätyksekseni hörähtelen useampaankin kertaan osuvien huumorikohtien kutkuttaessa mieltäni.

Minna Koskelan tapa viedä näytelmää eteenpäin rupatellen tuntuu hyvin luontevalta. Tuntuu aivan siltä kuin hän todella kertoisi itsestään ja parisuhteestaan, vaikka näytelmä onkin brittiläisen Emma Peirsonin käsialaa.


Riihimäen Teatteri
Hämeenaukio 1
11100 RiihimäkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :