Harva muistotilaisuus on näin komea! – Forkin jäähyväiskiertue tarjoilee yhtyeen parhaita paloja Svenska Teaternissa

16.11.2019 17.23 , , , 0 kommenttia


Forkin jäähyväiskiertuueella kuullaan parhaita lauluja vuosien varrelta. Tässä kuvassa Jonte Ramsten uppoutuu Lady Gagan sielunmaisemaan. Kuva: Juha Mustonen.

Enpä ole ollut koskaan näin vaikuttavassa muistotilaisuudessa! A cappella -yhtye Forkin läksiäiset Svenska Teaternin lavalla ovat vaikuttavat. Yhtye kuvaa tyyliään elektrovokaaliseksi sirkukseksi ja sitä se on: äänten ja valojen karnevaalia alusta loppuun.

Tarkalleen ottaen Fork ei vielä lopettanut uraansa, vaan hautajaiset kestävät puoli vuotta. Siinä ajassa he ehtivät esiintyä vielä lähes kolmisenkymmentä kertaa Svenska Tearternissa, kiertää ympäri Suomea ja esittää vihoviimeisen keikkansa ensi vuoden toukokuussa Helsingin Jäähallissa.

Viimeiseen esitykseen on siis aikaa, mutta silti teatterisalissa on haikeutta ilmassa. 23 vuotta kestänyt matka lähestyy loppuaan. Mia Hafrén, Jonte Ramsten ja Kasper Ramström ovat olleet mukana koko matkan ajan. Anna Asuntakin on ollut matkassa yhdeksän vuotta.

Vuosien aikana bändin asut ovat muuttuneet kirjavista hepeneistä katu-uskottaviksi kokonaisuuksiksi stylisti Sofia Oksasen ja pukusuunnittelija Teemu Muurimäen käsissä. Samalla on karttunut kansainvälistä menestystä.

Kokemus näkyy yhtyeen esiintymisessä. Lavalla on neljä tasavahvaa artistia, joista yhdelläkään ei ole tarvetta tuoda itseään esille ylitse muiden. Tiimityöllä saadaan aikaan huikea show.


Kitarariffejä ilman soittimiaVärivaloilla saadaan aikaan ihmeitä. Valot luovat teatteriin keikkatunnelman. Kuva: Juha Mustonen.

Forkin show’ssa toimii saumattomasti kaikki. Äänet ja valot tukevat toisiaan tavalla, jota on tottunut näkemään keikkalavoilla, eikä suinkaan teatterissa. Kappaleiden aikana ei nähdä yhtään staattista hetkeä: lavarakennelmat nousevat ja laskevat ja valoköynnökset vilkkuvat.

Kaikkein upeinta on kuitenkin ääni. Jonte Ramsten muistuttaa aivan show’n alussa, että kaikki kuulemamme äänet on tuotettu suulla livenä lavalla. Mitään ei tule nauhalta. Kappaleiden taustalla soiva rumpukomppi syntyy beatboxauksella samoin kuin kitarariffit.

A cappella -yhtyeen esittäminä kappaleet kuulostavat jopa paremmilta kuin alkuperäiset versiot. Hautajaisshow’hun kuuluu luonnollisesti viimeinen lähtölaskenta eli The Final Countdown. Sen torvitörinät eivät ole koskaan kuulostaneet yhtä komeilta.

Klassikkokappaleet herättävät yleisön taputtamaan tahdissa, heiluttamaan käsiä ilmassa ja laulamaan mukana. Joku yleisössä jopa intoutuu tanssimaan mukana. Tunnelma muistuttaa enemmän keikkaa kuin teatterinäytöstä, vaikka ensi-illassa monella on puku päällä.

Keikkojen tapaan artistit juttelevat niitä näitä. Heidän tarinansa ovat osin improvisoituja ja itseironisiakin. Nyt kun yhtyeen ura on loppumassa, muusikoiden pitäisi löytää uudet työpaikat. Kuka palkkaisi henkilön, joka osaa laskea kolmeen, tanssia moonwalkia ja on lavalla kuin kotonaan?


Kahdet aplodit seistenForkin show ei jätä ketään kylmäksi. Esiintyjillekin se on melkoinen urheilusuoritus. Kuva: Juha Mustonen.

Itseäni harmittaa suuresti, että kuulen ja näen Forkin esityksen ensimmäistä kertaa livenä vasta heidän The End -jäähyväiskiertueellaan. Toisaalta uskon, että viimeisellä kiertueella saan talletettua muistoihini Forkin parhaimmat palat.

Parhammistoa on esimerkiksi Lady Gaga -potpuri, jossa sujuvasti siirrytään Poker Facesta Bad Romanceen. Hämmentävää kyllä tässä osiossa laulusooloista vastaa Jonte Ramsten, jonka laulaa paremmin kuin Lady Gaga. Lisämausteena tähän kokonaisuuteen tarjoillaan Queenin Radio Ga Gaa.

Toinen mieleen jäävä kappale on Michael Jacksonin Smooth Criminal, jossa Mia Hafrén pääsee esittämään moonwalkia puhumattakaan Jacksonille tyypillisiä käsiliikkeitä. Hafrén on katsonut tarkkaan Jacksonin esiintymisiä, sillä viittaukset alkuperäiseen versioon ovat hyvin ilmeisiä.

Aivan pakko on mainita myös Disneyn Frozen-elokuvan tunnusmusiikki Let It Go ja klassikkobiisi You’re My Heart, You’re My Soul, jossa Kasper Ramström hyppää yleisön joukkoon. Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta olennaista on se, että iltaan mahtuu monen eri aikakauden ja tyylilajin kappaletta.

Jäähyväiskiertueella on luvassa myös yllätys, jota en malta paljastaa. Sen verran voin todeta, että esityksen loppu kuulostaa yllätyksen ansiosta vielä asteen mahtavammalta. Forkin The End -kiertueen ensi-iltaa on vaikea olla ylistämättä. Yhtye tarjoaa kauniin muistotilaisuuden, jonka kruunaavat peräti kahdet loppuaplodit seisten.


Svenska Teatern
Pohjoisesplanadi 2
00130 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :