Räiskyviä äitejä ja isoäitejä – Hämeenlinnan Madaamit on komedia neljästä naisesta


Äidit laittavat lastensa elämän ranttaliksi Hämeenlinnan komediassa Madaamit. Toinen äideistä taantuu vauvaksi, kun ei muuten saa aikuiselta lapseltaan huomiota. Kuva: Tapio Aulu.

Madaamit on kertomus äitiydestä ja isoäitiydestä. Se on kertomus hankalistakin anoppi-miniä-vävysuhteista ja se on kertomus lastenhankinnasta siitä, milloin on oikea hetki hankkia lapsia vai onko sellaista milloinkaan ja mitä mieltä tulevat isovanhemmat ovat asiasta.

Madaamit-näytelmä kertoo myös ylikontrolloidusta, kahlitsevastakin suhteesta äidin ja aikuisen lapsen välillä, kun äiti ei tahdo ymmärtää, että lapsi pärjää jo yksin. Lapsen perheen perustamiseen ei kannattaisi liikaa työntää lusikkaansa. Lasten on saatava tehdä itse virheensä ja ottaa niistä opikseen.

Näytelmässä keskeisessä roolissa on nuori nainen Marika (Liisa Peltonen), jolle Fazerin poika ei kelvannut. Hän halusi Jaakon (Sauli Suonpää), jonka äiti ei oikein tahdo hyväksyä nuorten kihloihin menoa. Etenkään hän ei sulata sitä, että Marika keksii haluavansa lapsen.

Asiaan vaikuttanee sukulaistyttö Linda (Sanni Haahdenmaa), jolla on pieni vauva ja muhkeat rinnat, joita hän ronskisti esittelee muille imettäessään vauvaa.

Ykskaks Jaakko ja Marika asuvat pienessä kerrostalokopperossa Ilona-vauvan kanssa, joka tuntuu imevän kaiken Marikasta. Hän on aivan raato iltaisin Jaakon tultua töistä.

Jaakko keksii, että he voisivat muuttaa hänen äitinsä taloon ja äiti voisi muuttaa heidän kerrostaloasuntoonsa. Lapsihan tarvitsee oman huoneen ja oma pikku piha olisi niin kiva lapselle.

Marika kyllästyy parisuhteeseen ja tahtoo erota. Hän lähtee usean viikon Tupperware-kurssille, jonka aikana Jaakon äiti on muuttanut takaisin omaan vanhaan kotiinsa ja vaatii vauvamaista hoitoa ja paapomista pojaltaan, joka ajautuu syrjähyppyyn Lindan kanssa.

Marikan tullessa kotiin sieltä löytyy hänen yllätyksekseen molemmat isoäidit ja Linda. Se on viimeinen pisara Marikalle. Hän on jo jakamassa kaiken puoliksi, myös nahkasohvan. Löytyykö parisuhteelle enää sopua? Saako Ilona-tytär kenties pikkuveljen? Huoliiko Ilona aikanaan Tapolan miehen?


Ilona kasvaa näytelmässä sylivauvasta koululaiseksi. Häntä näyttelevät vuorotellen Minerva Salomäki (kuvassa) ja Kerttu Suonperä. Kuva: Tapio Aulu.


Ronskia elämänmakua


Näytelmässä on ronskia elämänmakua. On nuorten asioihin yli-innokkaasti tuppaantuvia äitejä. On nuoripari, jonka parisuhde ailahtelee alun haparoinnista onneen ja autuuteen ja sieltä pikkuvauvavaiheen väsymykseen ja äreyteen. Kaikki on ihan tuttua monen saman kokeneen elämässä, mutta kaikki toki karrikoidummin esitettynä näytelmässä.

Madaameissa loistaa kaksi tähteä. Nuori Sauli Suonpää esittää loistavasti naisten vedätettävissä olevaa, pompoteltavaa Jaakkoa epävarmoine tunteineen.

Sekä äiti että vaimo vetävät häntä kuin pässiä narussa. Hänellä ei tunnu olevan omaa tahtoa. Sen sijaan Suonpäältä löytyy herkullisia ilmeitä ja eleitä koko näytelmän ajan.

Toinen tähti on Tuija Vuolle, joka esittää Jaakon äitiä Helmaa. Hänen yksinpuhelunsa puhelimen kanssa ovat riipaisevia, kun Jaakko vastaa joka kerta, ettei hänen perheensä pääse tulemaan. Jaakko perheineen ei tule koskaan kylään juhlapäivinä, vaikka äiti on laittanut pöydän koreaksi.

Helma odottaa poikaansa kylään niin paljon, että epätoivoisena kaataa silmiinsä vessanpöntön puhdistusainetta. Näin hän saa ensihoitajana työskentelevän poikansa käymään vihdoin luonaan. Omalla tavallaan se on vanhuksen hätähuuto yksinäisyydessä.

Näytelmässä toistuu useaan otteeseen äitienpäivien klassikkokappale Äideistä parhain. Kappaleessa tiivistyy hyvin näytelmän sanoma. Kaikesta kohelluksestaan huolimatta näytelmä on vakavaa asiaa täynnä.


Näytelmän rekvisiitaksi on löydetty kiinnostavia asioita. Esimerkiksi Tuija Vuolteen puhelimena toimii vanha lankapuhelimen kuulokeosa. Kuva: Tapio Aulu.


Hämeenlinnan Teatteri
Keinusaarentie 5
13200 HämeenlinnaBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :