Pieni merenneito luo taianomaisen tunnelman tehosteilla – Musikaali tarjoaa vaikuttavia projisointeja


Musikaalin päätähtinä nähdään uusia kasvoja: Martti Manninen näyttelee prinssiä ja Sonja Pajunoja merenneitoa. Kuva: Robert Seger.

Saippuakuplia sataa yleisön ylle, kun ensi-iltayleisö osoittaa suosiotaan seisten. Ei voi muuta sanoa kuin, että Helsingin Kaupunginteatterin tämän syksyn musikaali tarjoaa tehosteita, joita tällä lavalla ei ole ennen nähty.

Tehosteiden ilotulitus alkaa jo Pieni merenneito -musikaalin ensimmäisillä minuuteilla. Alku on kuin Disneyn elokuvista konsanaan, kun valokaari pyörähtää koko näyttämön ympäri samaan tapaan kuin animaatioelokuvissa konsanaan. Vain klassinen Disneyn satulinna puuttuu valokaaren alta.

Musikaaliin on onnistuttu luomaan taianomainen tunnelma vaikuttavilla videotehosteilla, joita projisoidaan osittain läpinäkyvään verkkoon. Näin syntyy lumous vedenalaisesta maailmasta, jossa kalat ja meduusat kisailevat keskenään aaltojen liplattaessa ympärillä.

Musikaali onnistuu synnyttämään samanlaisen taian kuin Disneyn klassikkoelokuvat. Niiden vetovoima perustuu siihen, että ihminen pystyy heittäytymään täysillä tarinan vietäväksi.


21 pyrstöä ja 110 päähinettäVoi värien kimallusta! Jää syvyyksiin -kappalessa koko merenalainen maailma näyttäytyy koko komeudessaan. Kuva: Robert Seger.

Pienestä merenneidosta ei puutu väriä ja loistetta. On värikkäitä kaloja, koralleja ja vedenkansaa. Käsiohjelman mukaan pelkästään merenneitojen pyrstöjä on valmistettu 21 kappaletta ja erilaisia päähineitä 110 kappaletta kokinhatuista lokkimyssyihin.

Koko kimaltava komeus tulee parhaiten esiin Sebastian-ravun (Tero Koponen) vetämässä klassikkokappalessa Jää syvyyksiin. Aiemmissa käännösversioissa sama kappale on tunnettu nimellä Aalloissa siis.

Tuntuu hämmentävältä, että klassikkokappalekin on täytynyt laittaa uuteen uskoon. Se on kuitenkin helppo antaa anteeksi, kun katselee lumoutuneena kaupunginteatterin näyttelijöiden ja tanssijoiden villiä tanssia lavalla.

Puhumattakaan siitä hetkestä, kun Ariel (Sonja Pajunoja) ensimmäistä kertaa nousee lavalla uimaan yläilmoihin. Ohuet köydet nostavat hänet videotykeillä projisoituihin merenaaltoihin.

On uskomatonta seurata, kuinka Pajunoja on toisessa hetkessä pulikoimassa kohti pintaa eli lavan kattoa. Hetkeä myöhemmin hän onkin monta metriä alempana lavalla. Kyseessä on teatterin taika, joka saa ensi-iltayleisöltä spontaanit aplodit.

Erityisen uskomaton on kohtaus, jossa prinssi Erik (Martti Manninen) on hukkumassa. Hän leijuu kohti pohjaa ennen kuin Ariel saapuu paikalle pelastamaan hänet. Kohtaus on teknisesti uskomattoman hienosti toteutettu.


Rohkea veto kaupunginteatteriltaSkuutti-lokki (Tuukka Leppänen) naurattaa keksimällä uusia vastineita ihmisten sanoille. Positiivisyys on sen mielestä posetiivisyys. Kuva: Robert Seger.

Päähenkilöpari Sonja Pajunoja ja Martti Manninen nähdään ensimmäistä kertaa Helsingin Kaupunginteatterissa näin merkittävissä rooleissa. On rohkea veto heittää kaksi nuorta näyttelijää suurmusikaalin päärooleihin.

Ratkaisu osoittautuu kuitenkin oikeaksi, sillä Pajunoja loistaa merenneito Arielina. Hän näyttelee, laulaa ja tanssii kuin olisi tehnyt sitä koko ikänsä. Fyysisesti hänen roolinsa on hyvin rankka, sillä merenneito heittelee voltteja yläilmoissa samalla kun viehkeästi pulikoi aallokossa.

Myös Martti Manninen osoittautuu lahjakkaaksi tanssijaksi ja laulajaksi. Pajunojaa ja Mannista tullaan erittäin todennäköisesti näkemään jatkossakin merkittävissä musikaalirooleissa, sillä heidät on kiinnitetty kaupunginteatteriin.

On syytä kehua myös liutaa muita musikaalin esiintyjiä. Näyttelijä Sanna Saarijärvi on todella tyrmäävä Ursula, Mikko Vihma pääsee kerrankin laulamaan sooloa ja Tero Koposen rapu on mainio.

Listaa voisi jatkaa loputtomiin, mutta erityismaininnan ansaitsee pieni Pärsky-kala, jonka roolissa vuorottelee neljä ala-asteikäistä poikaa. Ensi-illassa roolissa nähdään tomera Alek Pèrez Lahtinen.


Helsingin Kaupunginteatteri
Eläintarhantie 5
00530 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on parikymppinen nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :