Hurja avaruusmatka ilman näköaistia kauhistuttaa ja hämmentää

10.11.2018 18.26 , , , 0 kommenttia


Lentoemo Veera Aaltonen saattaa katsojat matkalle kohti Maata lähimpänä olevaa eksoplaneettaa. Kuva: Aarne Linden.

Proxima 8 on helsinkiläisen teatteri Tuikkeen sokkoteatteriesitys, jossa katsoja pääsee aistiensa varassa osallistumaan Proxima Centauri B -eksoplaneetalle suuntautuvalle avaruusmatkalle. Tuike toimii punatiilisessä vanhassa tehdasrakennuksessa Tapanilassa.

Teatteriesityksen jujuna on se, että ennen esityksen alkua katsojille jaetaan molemmat silmät peittävä silmälappu ja katsoja saatetaan aulatilasta istumapaikalleen esitystilaan eli aluksen osastoon. Esitys koetaan ilman näköaistia pelkän kuulo-, haju- ja tuntoaistin varassa.

Teatteriesitys alkaa oikeastaan jo lipunmyynnistä eli check in -pisteeltä, jossa Proxima Groupin työntekijä pyytää jättämään takin naulakkoon, joka siirretään aluksen ruumaan. Käsimatkatavarat toki saa halutessaan ottaa mukaan matkustamoon oman istumapaikan alle.

Varsinainen esitys alkaa vasta, kun kaikki matkustajat eli me katsojat on saatettu horrokseen vaivutettuina matkakapseleihinsa. Todellisuudessa esitys koetaan aivan valveilla, mutta side silmien päällä tuo horroksen tunteen.


Mitä on tapahtunut?


Lennon kapteeni kehottaa henkilökuntaa asettumaan paikoilleen ja lennonjohto suorittaa lähtölaskennan. Avaruusalus ampaisee avaruuteen ja kolmen kuukauden matka kohti kaukaista määränpäätä voi alkaa.

Hetken kaikki on kunnossa. Yhtäkkiä kovaäänisistä alkaa kuulua hälytysäänen ujellusta ja kauhua herättäviä kiljuvia ääniä. Tätä pelottavaa meteliä kestää hetken, kunnes kaikki hiljenee yhtä pelottavasti kuin se on alkanutkin.

Hetken päästä läheltäni herää eräs matkustajista. Hän kutsuu henkilökuntaa, mutta kukaan ei saavu paikalle. Matkustaja kysyy aluksen tekoäly AINO:lta, missä kaikki henkilökunta on, mutta tekoäly ei suostu kertomaan sitä.

Sen verran AINO suostuu kuitenkin yhteistyöhön, että matkustaja saa huhuiltua viereisiin aluksen osastoihin. Viereisestä osasto yhdestä kuuluu ensimmäisiä elonmerkkejä, kun joku puuskuttaa kiivaasti.

Tämä puuskuttaja rynnistää matkustajan ovelle ja alkaa hakata kovaa lukossa olevaa ovea. Kuka tämä tyyppi on? Mitä on ylipäätään tapahtunut?


Hengenvaaralliselta matkalta selviytynyt


Tämä sokkoteatterikonsepti on itselleni entuudestaan tuntematon tuttavuus. On hämmentävää huomata, miten ilman näköaistia oleminen saa kaiken tuntumaan aidommalta. Itsestäni tuntuu aivan siltä kuin olisin itsekin sulautunut osaksi tarinaa, yhdeksi matkustajista.

Kuulen horrokseen vaivutettuna kuin unen läpi tapahtumat, haistan palaneen käryä ja tunnen kosketuksia silmälapun peittämillä kasvoillani. Esityksen jälkeen olo on tavallista esitystä pökertyneempi ja hämmentyneempi.

En ole aiemmin juuri lainkaan lukenut kauhua sisältäviä kirjoja enkä katsonut kauhuelokuvia. Tämä tausta yhdistettynä tavallista aidomman tuntuiseen esitystapaan sai oloni tuntumaan siltä kuin olisin vastikään selviytynyt hengenvaaralliselta matkalta.

Kaiken kaikkiaan voin suositella Proxima 8 -esitystä kaikille kauhun ystäville, jotka haluavat saada uudenlaisen virtuaalitodellisuuden kaltaisen teatterikokemuksen.


Teatteri Tuike
Viertolantie 2–4b
00730 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Jäbä. Hän on parikymppinen opiskelija, joka pitää hyvän musiikin kuuntelusta ja urheilusta.Teatteri Tuike antaa 15 prosentin alennuksen Proxima 8 -esityksen lipuista blogimme lukijoille. Alennuksen saa Tuikkeen verkkokaupasta syöttämällä alennuskoodin meviisi ja se on voimassa lauantaihin 17.11. asti. Alennus ei koske jo alennettuja lippuja.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :