Tilasiko Kekkonen noottikriisin? – Ohjaaja Kari Heiskasen mielipidettä ei tarvitse arvailla


Tässähän on kuuluisan Havaiji-kuvan väriversio! Kekkonen sai tiedon Neuvostoliiton lähettämästä nootista Havaijin saarelle, jossa hän oli viettämässä lomaansa. Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri.

Urho Kaleva Kekkonen jää ikuisesti historiaamme yhtenä politiikkamme suurmiehistä. Hän oli ristiriitainen ihminen.

Toisaalta hänen suurimpiin saavutuksiinsa voidaan lukea Neuvostoliiton ja Suomen välisten suhteiden liennyttämisen. Toisaalta hän käytti Neuvostoliittoa hyväkseen päästäkseen jatkamaan presidentin uraansa toiselle kaudelle.

Myös hänen naissuhteensa ovat herättäneet kysymyksiä. Hänellä oli useitakin syrjähyppyjä Sylvi Kekkosen vielä eläessä.

Helsingin Kaupunginteatterin näytelmässä Kekkonen ja Kremlin tanssikoulu kerrotaan toiselle kaudelle pyrkivästä Kekkosesta, joka saa vastaansa vaarallisen haastajan Olavi Hongan, jota sosiaalidemokraattien Väinö Tanner tukee.

Kekkonen pyytää tukea Neuvostoliitolta Hongan nujertamiseksi ja saakin sitä, koska Neuvostoliitolle oli tärkeää taata pysyvyys Suomen ulkopolitiikassa.

Neuvostoliitto lähettää Suomelle nootin. Se aiheuttaa maassa sokin, ja sen seurauksena Honka luopuu presidenttiehdokkuudestaan. Näin tie on auki Kekkosen toiselle kaudelle.


Tilasiko Kekkonen noottikriisin?Eero Ahon näyttelemä Kekkonen on ilmeetön itsevaltias. Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri.

Näytelmän käsikirjoittaja ja ohjaaja Kari Heiskanen tulkitsee varsin vapaasti historiaa. Hänen näkemyksensä mukaan Kekkonen tilasi nootin. Asiaa ei ole pystytty varmentamaan historiantutkimuksessa, vaikka viitteitä siihen löytyykin.

Heiskanen kuvaa Kekkosen ilmeettömänä, jääräpäisenä ja vahvatahtoisena. Vaikka hänen päätöksiään protestoitiin, hän piti päänsä ja toimi suunnitelmiensa mukaan. Tätä periaatetta hän noudatti oli kyseessä eduskunnan hajottaminen tai Havaijilla pysyminen noottikriisistä huolimatta.

Näyttelijä Eero Aho esitti Urho Kekkosena vakuuttavasti presidentin ilmeettömän itsevaltiuden, joka rentoutui naisten, viinan, kalastuksen ja Lapin reissujen avulla. Kovissa paineissa häntä vaivasivat sappikivet.

Aho muistuttaa ulkomuodoltaan pitkänä ja hoikkana yllättävän paljon nuorta Kekkosta. Presidentti tosin oli toisen kautensa alussa jo yli 60-vuotias.

Marjut Toivanen näyttelee Kekkosen vaimoa Sylviä, joka muistuttaa enemmän yli 60-vuotiasta. Toivanen tulkitsee Sylvin teetä hörppivänä ja runokirjaa kantavana mummelina.

Näytelmässä Sylvi esittää muutaman terävän ja olosuhteita valaisevan repliikin, mutta muuten näytelmä esitti Sylvin olevan aika sivussa Kekkosen elämänmenosta.


Nuoria ja hehkeitäOliko Sylvi Urholle ensisijaisesti vaimo vai äiti? Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri.

Apua ja mielipiteitä hän sai paitsi lähimmiltä tukijoiltaan Kustaa Vilkunalta ja Arvo Korsimolta myös naisystävältään Anita Hallamalta. Jää mysteeriksi, miten Sylvi Kekkonen ja Anitan puoliso suvaitsivat kyseisen suhteen.

Vaimoakin tärkeämpiä olivat Kekkosen naisystävät Anita Hallama ja Anne-Marie Snellman, jotka olivat kukkeassa kunnossa olevia hehkeitä ja nuoria naisia. Heillä oli myös sanansa sanottavana päivän politiikasta.

Hakiko Urho siis Sylvistä turvallista kotisatamaa ja naisystäviltä vain seksiä? Sellaisen mielikuvan näytelmä tuottaa. Itse luulin, että Sylvillä oli merkittävä rooli miehensä rinnalla.

Näytelmässä on useita osuvia poliitikkoja 1960-luvulta. Etunenässä Pertti Sveholm Nikita Hruštšovina, Mikko Virtanen juoppona Ahti Karjalaisena ja Jari Pehkonen mainiona murretta vääntävänä Johannes Virolaisena.

Aivan kuin olisin ollut mielenkiintoisella lukion historiantunnilla, jossa menneet tapahtumat heräsivät eloon silmien edessä. Näytelmä tarjosi uutta näkökulmaa ja vahvaa tulkintaa historiaan.


Helsingin Kaupunginteatteri
Eläintarhantie 5
00530 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :