Kirjavia kankaita, ihania sukkahousuja pilvin pimein – Herra Puntila ei ole ollut koskaan yhtä värikäs


Katsokaa noita kuoseja! Kaupunginteatterin puvustamo on kaivanut esille näyttävimät printtikuosit tämän näytelmän asuja toteuttaessaan. Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri.

Suuria värikkäitä printtejä ja kirkkaita värejä mekoissa ja hameissa. Harvoin näytelmässä näkee näin ihania vaatteita!

Helsingin Kaupunginteatterin puvustamo on käyttänyt kaikkia väripaletin kirkkaita sävyjä. Kotimaiseen Herra Puntila ja hänen renkinsä Matti -näytelmään sopii loistavasti Marimekon kuoseja muistuttavat kankaat.

Myös näyttelijöiden sukkahousuissa ja korkokengissä on vahvat, kirkkaat värit. Löytyi keltaista, punaista, turkoosia ja niin edelleen. Vaatetus on suorastaan ilo katsojan silmille. Mistä löytyy näitä kirkkaankeltaisia korkokenkiä ja samansävyisiä sukkahousuja?

Teatteri on iloisesti modernisoinut Hella Wuolijoen ja Bertolt Brechtin yhdessä tekemän näytelmän. Sitä elähdyttävät hienot laulu- ja soitto-osiot suurine ja tyylikkäine tanssiesityksineen.


Juovuksissa leppoisa, selvänä ilkeäMiten ihanat korkokengät ja sukkahousut! Kuvassa ovat Puntilan tytär Eeva (Anna-Riikka Rajanen) ja autonkuljettaja Matti (Antti Peltola). Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri.

Varsin moni suomalainen on nähnyt Herra Puntilan elokuvaversiona. Tarinasta on tehty peräti kaksi eri elokuvasovitusta, joista toisessa loistivat päärooleissa Lasse Pöysti ja Pekka Laiho.

Elokuvan päähenkilö herra Puntila on tilallinen Lammilta. Eletään kieltolain aikaa 1900-luvun alussa. Laki ei kuitenkaan Puntilan isännän menoa hidasta, sillä viina maistuu. Juovuksissa hän on leppoisa ja koko maailmaa rakastava, mutta selvin päin ilkeä ja kova suustaan.

Pääroolissa herra Puntilana nähdään Pertti Sveholm ja näytelmä on hänen juhlaansa alusta loppuun. Sveholmin tulkitsema Puntila syttyy eloon, hän riehuu ja räyhää kuin höyrypää. Mahtaa olla näyttelijällä hiki illan päätteeksi!

Yleisökin otetaan kivasti mukaan, kun valot syttyvät kesken kaiken ja pullan lentää. Hieroopa Puntilan isäntä naimakauppoja myös yleisön kanssa.


Monta surkuhupaisaa tilannettaVerhotangon rengas vaihtaa omistajaa. Herra Puntila onnistuu kihlaamaan saman illan aikana neljä naista. Kuva: Tapio Vanhatalo, Helsingin Kaupunginteatteri.

Puntilalla on tytär Eeva (Anna-Riikka Rajanen), jonka isä on suunnitellut kihlaavansa lähetystösihteerille. Tyttärellä vaan ei tunnu olevan suurta mielenkiintoa sihteeriä kohtaan, jota isä kutsuukin ilkeyksissään heinäsirkaksi.

On ilo kuulla pitkästä aikaa kaunisäänistä Anna-Riikka Rajasta. Viimeksi olen nähnyt hänet kaupunginteatterin lavalla energisenä Peppi Pitkätossuna. Rajanen sopii kuin valettu rooliinsa topakkana tyttärenä.

Muusikko Antti Takalon elävä musiikki natsasi kivasti näytelmään, ja laulu kajahtivat yllättävänkin kauniisti. Anna-Riikka Rajasen lisäksi näytelmässä on monta muutakin kaunisäänistä laulajaa

Näytelmässä on monta surkuhupaisaa tilannetta. Esimerkiksi Puntilan isäntä onnistui kihlaamaan neljä naista yhtä aikaan kännipäissään. Tulevat morsiamet saivat häneltä suuret verhotangon renkaat sormuksiksi. Selvin päin Puntila ei vain muistanut tehneensä mitään.

Ja vielä täytyy mainita Puntilan Buick-auto. Olihan se aika hieno ja tyylikäs! Autonkuljettaja Matin (Antti Peltola) ohjaamassa autossa on vanhanmallinen keula ja tuulilasi, mutta auto kulkee ihmisvoimin.


Helsingin Kaupunginteatteri
Eläintarhantie 5
00530 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :