Luulosairaassa lääkärit vetävät potilasta höplästä ja terveestä tehdään sairas


Luulosairaan toinen vaimo houkuttelee luulosairaan tekemään testamentin notaarin kanssa. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri.

Molièren mainio Luulosairas-näytelmä kyseenalaistaa lääkärin arvovallan. Auvo Vihron vallan hienosti esittämä Argan, luulosairas perheenisä, on täysin lääkäreiden ja apteekkarin höynäyttämä.

Hän luulee potevansa vaikka kuinka montaa eri sairautta ja sitä lääkärit käyttävätkin surutta hyväkseen. Arganille määrätään jos jonkinlaisia lääkkeitä ja peräruiskeita. Hoidoista veloitetaan tietysti hyvät rahat.

Arganilla on kaksi tytärtä. Hän päättää naittaa heistä toisen, Angéliquen, lääkärin pojalle, joka itsekin on lääkäri. Näin hän takaisi hyvän hoidon itselleen.

Angélique on valitettavasti jo rakastunut toiseen mieheen ja avioliitto vähän omituisen Tuomas Diafoiruksen tuntuu tyttärestä mahdottomalta.

Isä raivostuu ja uhkaa sysätä tyttärensä luostariin. Tästä alkaakin yleisöä riemastuttava meno, johon ottavat osaa niin palvelustyttö Toinette kuin Arganin veli Béraldekin.


Luulosairas märehtii luuloteltuja sairauksiaanPalvelustyttö yrittää pitää huushollin kasassa. Hänen ansiostaan luulosairaan tytär saa haluamansa miehen. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri.

Tämä yli 300 vuotta vanha komedia elää täysin tässä ajassa! Se on todellakin hauska. Naurunpyrskähdyksiä kuului tämän tästä yleisössä.

Auvo Vihro oli kuin luotu osaansa. Surkeana luulosairaana hän märehtii luuloteltuja sairauksiaan.

Hänen tyttäriänsä esittivät ansiokkaasti Heidi Kiviharju ja Maija Lang. Kiviharju oli ihanan suloinen Angélique ja Lang traaginen kehitysvammainen.

Viisas ja huolehtivainen palvelustyttö Toinette oli Teija Auvinen, joka osasi Tommi Raitolehdon esittämän Beralden kanssa hoitaa talon asiat kuntoon oivallista psykologiaa hyväksi käyttäen. Hienoja roolitöitä kaikki.


Peruukkeja ja puuteria riittääNäytelmässä on komea puvustus. Lääkäri ja hänen poikansa ovat pukeutuneet barokkiajan asusteita muistuttaviin kaapuihin. Kuva: Kari Sunnari, Tampereen Työväen Teatteri.

Näytelmän puvustus oli komeaa. Naisten puvuissa ei ollut kangasta säästelty. Peruukkeja ja puuteriakin löytyi, varsinkin Arganilta.

Lavastus oli kekseliästä. Valokuvamaisia kehyksiä käytettiin nerokkaasti. Kehyksillä luodaan kaksi eri huonetta.

Katsoja pääsee kurkistamaan kehysten läpi luulosairaan makuuhuoneeseen. Välillä kehyksiä siirretään eteenpäin ja välillä taakse, jotta näyttämölle vapautuu enemmän tilaa.

Angéliquen ja hänen rakastettunsa Cleanten (Janne Kallioniemi) ”oopperaesitys” oli vailla vertaansa. Aivan mahtava näytös!


Tampereen Työväen Teatteri
Hämeenpuisto 28–32
33201 TampereBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Äippä. Hän on keski-ikäinen perheenäiti, joka rakastaa hyviä kirjoja, lähiruokaa ja janoaa uusia kokemuksia.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :