Prospero antaa pieniä ja ihastuttavia taikuuden hetkiä


Tšekkiläinen näyttelijä Jiří Kohout näyttää harmaassa parrassaan aivan velholta. Näytelmässä hän esittää Properoa. Kuva: Jakub Jelen, Helsingin Kaupunginteatteri

Mies ja nainen puikahtavat studio Pasilan lämpiöön jo ennen näytöksen alkua. Mies on pukeutunut vanhanaikaisesti tyylikkääseen pukuun ja silinterihattuun. Naisella on yllään yksinkertainen mekko.

Kaikkein kiinnostavin on kuitenkin arkku, jota nainen kantaa käsissään. Sieltä mies kaivaa aika ajoin peilejä ja suurennuslaseja, joilla hän temppuilee etenkin perheen pienimpien iloksi.

Samat näyttelijät kiipeävät hetken päästä lavalle. He nousevat laivaan ja lähtevät seilaamaan sillä kohti tuntematonta määränpäätä. Myrsky kuitenkin yllättää matkalaiset ja edessä on haaksirikko.

Matkalaiset on nimetty Shakespearen Myrsky-näytelmän mukaan Prosperoksi ja Mirandaksi. Yhteys Shakespeareen on hyvin löyhä. Esikuvastaan poiketen Pasilassa ei juonitella kuninkaallisia vastaan. Sen sijaan taikuutta on tiedossa.


Pientä ja kaunistaPropero-isä opettaa tyttärelleen Mirandalle, kuinka taikuuden avulla voi tehdä lunta. Kuva: Jakub Jelen, Helsingin Kaupunginteatteri

Päähenkilön mukaan Prosperoksi nimetty näytelmä on kansainvälisen yhteistyön tulos. Tarinan on kirjoittanut norjalainen ja näyttelijät ovat tšekkiläisiä ja suomalaisia.

Jiří Kohout ja Milla Lahtinen esittävät isää ja tytärtä. Yhteistä kieltä ei tarvita, sillä näytelmässä ei sanota sanaakaan. Sen sijaan tarina kerrotaan kauniisti mimiikan keinoin elein ja ilmein. Erityisesti Lahtisen suuret silmät ovat ilmeikkäät.

Esitys yhdistelee parhaita paloja nykysirkuksesta taikuuteen. Temput eivät ole suuria ja komeita, vaan pikemminkin pieniä ja kauniita.

Esimerkiksi Milla Lahtisen roolihahmon tanssi mekon kanssa on ihastuttavaa. Tyhjä mekko herää eloon, kun Lahtinen pyörittää sitä ilmassa käsivarsillaan. Ryppyinen kangas suoristuu kauniiksi juhlapuvuksi.


Esityksiä vain viikon ajanMirandan äidin vanha puku herättää henkiin muiston menneisyydestä. Kuva: Jakub Jelen, Helsingin Kaupunginteatteri

Prospero sopii erityisen hyvin studio Pasilan kaltaiselle pienelle näyttämölle. Näin kontakti yleisön ja esiintyjien välillä säilyy halki näytelmän.

Erityisen lähelle esiintyjät tulevat, kun Miranda lähtee etsimään mereen pudonnutta mekkoa. Luonnollisesti merenä toimii yleisö ja näyttelijä sukeltaakin katsojien seassa. Pian perään lähtee myös huolestunut isä.

On erittäin harmillista, että Prosperoa esitetään vain vajaa viikko Helsingissä. Laadukkaalle näytelmälle olisi suonut pidemmän esitysajan.

Prospero on hyvin hiottu kokonaisuus, jossa huumoria ei ole unohdettu. Erityistä taitoa vaatii hauskuuttaminen ilman sanoja. Siihen eivät stand up -koomikotkaan pysty.


Helsingin Kaupunginteatteri
Studio Pasila
Ratamestarinkatu 5
00520 HelsinkiBlogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 20-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :