Ministeriä viedään – hulvaton farssi valtakunnan johtotasolta

Kokenut näyttelijäkaarti


Ministeri Reino Viljanen (Esko Roine) ja hänen vaimonsa (Heidi Herala) sängyssä

Näytelmän pääparina nähdään Esko Roine ja Heidi Herala. Molemmat ovat konkarinäyttelijöitä. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri, Tapio Vanhatalo

Helsingin Kaupunginteatteri on ohjelmistonsa puolesta tavattoman monipuolinen: teatterista löytyy kaikkea draamasta komediaan ja niin aikuisille kuin lapsillekin. Yksi tämän syksyn ensi-illoista on farssi Ministeriä viedään.

Näytelmä on Kaupunginteatterin yksi syksyn merkittävimmistä tuotannoista. Näyttelijäkaartiin onkin valittu vain ja ainoastaan vahvoja näyttelijöitä.

Jopa sivuroolien esittäjät, esimerkiksi Vappu Nalbantoglu ja Eppu Salminen, ovat tulleet tutuiksi suomalaisille niin teatterin lavalta kuin myös televisiosarjoista ja elokuvista.

Näytelmän päähenkilöksi on valittu karismaattinen ja kokenut Esko Roine. Näyttelijällä on ikää jo 71-vuotta, mutta se ei juuri tahtia hiljennä.

Roine asuu vakituisesti Tampereella, mutta matkustaa esityspäivinä Helsinkiin vain voidakseen näytellä Kaupunginteatterissa.

Roineen kokemus näkyy hyvin ministeri Reino Viljasen roolissa. Hän näyttelee varmaotteisesti, eikä tarvitse edes kuiskaajan apua vuorosanojen muistamisessa.

Roineen aisaparina nähdään vähintäänkin yhtä kokeneet Asko Sarkola ja Heidi Herala. Sarkola on koulutukseltaan näyttelijä, mutta samalla hän on myös Kaupunginteatterin johtaja.

Johtajan pestistä huolimatta hän haluaa pitää yllä näyttelijän taitojaan esiintymällä yhdessä teatterinsa tuotannoista.

Hörähtelyä poliitikoille


Toisen sosiaaliministerin erityisavustaja (Asko Sarkola) piiloutuu lehden taakse.

Kaupunginteatterin johtaja Asko Sarkola nähdään ministeri Reino Viljasen erityisavustajana. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri, Tapio Vanhatalo

Ministeriä viedään -näytelmä alkaa hotellin aulasta. Ministeri Reino Viljanen (Esko Roine) ja hänen vaimonsa (Heidi Herala) odottavat kahvitilaustaan. Sekaannusten vuoksi pöytään tuodaan kuitenkin kolme kannua kahvia ja kuusi kuppia.

Se saa aikaan ensimmäiset röhönaurut ja sama linja jatkuu läpi näytelmän. Yleisö hörähtelee ja hörisee koko reilun kaksi tuntia kestävän näytelmän ajan.

Vuoron perään nauretaan niin seksille kuin politiikalle. Näytelmän käsikirjoituksesta vastaa brittiläinen näytelmäkirjailija Ray Cooney.

Neil Hardwick on kuitenkin päivittänyt näytelmän elämään vahvasti tätä päivää ja nykyistä Suomen poliittista tilannetta. Hardwick on itsekin britti ja hänen on toisesta kulttuurista tulleena helppo nähdä suomalaisten huvittavat puolet.

Röhönaurut saa näytelmän mittaan niin Euroopan unioni, perussuomalaiset kuin myös Teuvo Hakkarainen.

YhteenvetoYhtä sivuosista näyttelee Sari Siikander. Hänelläkin on pitkä näyttelijän ura takanaan. Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri, Tapio Vanhatalo

Ministeriä viedään ei edusta juoneltaan ylevintä korkeakulttuuria, vaan näytelmän voisi hyvin kuvitella kesäteatterin lavalle. Näytelmä on kevyttä katsottavaa: se huvittaa, mutta ei saa suuria tunteita liikkeelle.

Kaupunginteatterin näytelmäversiosta poikkeuksellisen tekee näyttelijäkaarti. Ammattitaitoinen ryhmä tuo jo pelkällä läsnäolollaan näytelmään henkeä. Juuri sen vuoksi Ministeriä viedään on katsomisen arvoinen.


Helsingin Kaupunginteatteri
Arena-näyttämö, Hämeentie 2
00530 Helsinki

Lisätietoja: www.hkt.fi/ohjelmisto/play.php?name=mini&lang=fi


Blogin on kirjoittanut Me Viisi -bloggaajaryhmän jäsen nimimerkki Veikka. Hän on 19-vuotias nuorimies, joka pitää lukemisesta, kuvaamisesta ja uusista perunoista.

Me Viisi

Olemme viisihenkinen eteläsuomalainen bloggaajaryhmä. Esittelemme blogissamme kokeilemisenarvoisia käyntikohteita esimerkiksi paikallisia tapahtumia, hotelleja ja ravintoloita. Lisäksi käsittelemme muita kotimaan matkailua sivuavia aiheita.

0 kommenttia :